Nya Tider, chefredaktör: Vávra Suk

Nya Tider är en veckotidning som grundades 2012 av tidigare medarbetare på Nationell Idag, husorgan för det etnonationalistiska och nazistvänliga partiet Nationaldemokraterna.

Nya Tider leds av Vávra Suk, med bakgrund i Nationaldemokraterna och Sverigedemokraterna.

Tidningen har en högerextrem och Kremlvänlig linje.

Den vänder sig till, och har knutit till sig skribenter från, den SD-vänliga nätrörelsen, konspirationist-miljön och vit makt-miljön.

Vávra Suk och ett omslag för Nya Tider. Foto: TT Bild

Antisemitism, förintelserevisionism och homofobi är återkommande inslag i tidningens innehåll.

Nya Tiders redaktörer och medarbetare har vid flera tillfällen träffat och samverkat med ledare och aktivister från bland annat den nazistiska våldsgruppen Nordiska motståndsrörelsen, enligt tidskriften Expo.

Nya Tider erhåller presstöd, 3,4 miljoner kronor i år (2017). Tidningen skulle ha medverkat på Bokmässan i Göteborg redan 2013, men det blev inte av förrän 2016.

Fria Tider, chefredaktör: Widar Nord

Fria Tider är en nättidning som grundades 2009, och är den alternativmediasajt som länge haft flest besökare och störst spridning på sina artiklar.

Förutom den svenska sajten finns också en tyskspråkig upplaga.

Fria Tiders innehåll är rasistiskt och antisemitiskt, och står ideologiskt närmast den svenska nyfascismen.

Widar Nord.

Det är oklart hur verksamheten finansieras.

Sajtens grundare, Widar Nord, är bosatt utomlands och är även involverad i andra högerextrema media-projekt såsom antisemitiska Granskning Sverige.

Eskilstuna-Kuriren avslöjade i februari att Granskning Sverige driver en hemlig ”trollfabrik” som betalar användare för att sprida hat och propaganda under falska namn.

Avpixlat/Samhällsnytt, chefredaktör: Tommy Carlsson

Avpixlat grundades 2011 av Sverigedemokraternas riksdagsledamot och rättspolitiska talesperson, Kent Ekeroth, som också låg bakom sajtens föregångare, Politiskt Inkorrekt.

Avpixlat står Sverigedemokraterna nära, och tar ofta partiet i försvar när det drabbas av skandaler.

Tommy Carlsson.

I övrigt består dess innehåll huvudsakligen av högerpopulistisk och invandrarfientlig opinionsbildning, och hårt vinklad rapportering av ”nyheter” om brottslighet som påstås, eller spekuleras, begås av invandrare och andra ”icke-svenska” personer.

Sajten finansieras bland annat av annonsförsäljning, med SD:s lokalföreningar som återkommande kunder.

Sajten bytte den 1 september namn till Samhällsnytt.

Granskning Sverige, offentliga ansikten: Fabian Fjälling, Nina Drakfors (SD)

Granskning Sverige är ett högerextremt projekt på nätet, som syftar till att undergräva tilltron till samhällsinstitutioner och sprida rasistisk propaganda.

Deras typiska metod är att ringa till utvalda personer, oftast journalister eller andra människor som de bedömer vara en del av ”eliten”, och lura till sig oseriösa ”intervjuer” som består av upprepade, ensidiga frågor om till exempel judar, eller medias påstådda mörkläggning av sanningen.

Samtalen spelas in, redigeras på ett kraftigt och ohederligt sätt, och läggs sedan upp på nätet.

Fabian Fjälling, Nina Drakfors (SD), Granskning Sveriges offentliga ansikten.

Eskilstuna-Kuriren avslöjade i februari att Granskning Sverige driver en hemlig ”trollfabrik” som betalar användare för att anta en falsk identitet och sen ringa upp en viss måltavla, med en för-skriven högerextrem frågeställning.

Domänen bakom GS hemsida ägs av Fria Tiders utgivare Widar Nord, enligt Dagens Nyheter.

Bokmässan 2017 & Källkritik

Hatets medier vill omstörta samhället

Kultur

Granskning Sveriges avsnitt har gillats och spridits på nätet av högt uppsatta Sverigedemokrater såsom Kent Ekeroth.

SD:s partisekreterare Mattias Karlsson har gett en 30 minuters intervju till sajten, och SD:s tidning Samtiden har lagt upp GS program på sin hemsida.

Morgan Finnsiö

Morgan Finnsiö är frilansjournalist med fokus på högerextremism och fascism. Han medverkar regelbundet i tidningen Expo, som granskar extremhögern.