I ett tal vid 15-tiden i dag ska 39-årige Macron ta till orda om sin syn på EU. Även om han manifesterade sig stort som EU-vän under valkampanjandet i våras var han samtidigt tydlig med sin åsikt om att unionen måste reformeras för att fungera bättre.

Bland annat handlar det om hur eurosamarbetet ska utvecklas. Under året har det talats om såväl en eurobudget som ett sorts europarlament.

Enligt uppgifter till Reuters från presidentkansliet i går kommer Macron att tala sig varm för att inleda ”processen” mot en eurobudget, eftersom en sådan ”i sinom tid kommer att bli nödvändig”.

Macron hoppas framför allt på stöd från Tyskland när det gäller att förnya samarbetet i EU.

”Jag har ringt Angela Merkel för att gratulera henne. Vi fortsätter med beslutsamhet vårt nödvändiga samarbete för Europa och våra länder”, skrev Macron på Twitter efter förbundskanslerns seger i det tyska valet i förrgår.

Samtidigt är det långt ifrån givet att det tyska stödet till Macron fortfarande kommer att vara lika starkt då socialdemokratiska SPD lovat lämna den tyska regeringen. Tilltänkta ersättarna i liberala FDP, som till och med kan komma att ta över finansministerposten, är betydligt mer skeptiska till ett utökat eurosamarbete, särskilt om det innebär att tyska pengar ska skickas till andra länder.

– Vi kan inte gå med på en eurozonsbudget som automatiskt skulle överföra skattepengar i EU. Det skulle inte lösa problem utan snarare göra dem värre, fastslog FDP-ledaren Christian Lindner i går, enligt AFP.

 

Det här är Sorbonne

Det egentliga Sorbonne ligger i Quartier Latin i centrala Paris, på den vänstra (sydliga) sidan av floden Seine. Namnet kommer från teologen Robert de Sorbon — med ursprung i den lilla kommunen Sorbon i Ardennerna, nära belgiska gränsen — som år 1257 drog igång en teologisk utbildning i byggnaden, kopplad till Paris universitet. Med tiden blev sedan Sorbonne mer eller mindre synonymt med hela universitetet.

Formellt är Paris universitet sedan 1971 uppdelat i 13 olika universitet. Flera av dem — exempelvis Paris-Sorbonne och Sorbonne Nouvelle — har dock fortfarande ordet Sorbonne i namnet.