Samtidigt stöds högerpopulistiska AFD av över en femtedel av väljarna där.
Angela Merkel fick utstå burop när hon inför valet kampanjade i sina gamla hemtrakter i östra Tyskland.

Nu står det klart att väljarna där bidrog till att Merkels kristdemokratiska union gjorde göra sitt sämsta val sedan 1949 — och för att ett parti med tydligt främlingsfientliga inslag skulle ta plats i parlamentet.

Merkels CDU fick tillsammans med systerpartiet CSU bara 27,6 procent i de fem delstater i öst som blev en del av det enade Tyskland 1990, visade preliminära siffror. På nationell nivå fick kristdemokraterna omkring 33 procent, enligt det officiella valresultatet som meddelades strax före klockan fyra morgonen efter valdagen.

Valets stora vinnare Alternativ för Tyskland (AFD) fick däremot 22,9 procent i öst, enligt det preliminära resultatet, långt över hur det såg ut nationellt där 12,6 procent röstade på partiet. Högerpopulisterna gick särskilt bra hos män i östra Tyskland, med 26 procent av rösterna i den gruppen.

– Väljare i östra Tyskland är mer extrema och mindre lojala med de traditionella partierna. Så har det varit ända sedan muren föll, säger Hendrik Träger, statsvetare i Leipzig.

I valet 2013 fick Merkels kristdemokrater 38,5 procent av rösterna i det forna Östtyskland, jämfört med 41,5 procent på nationell nivå.

Angela Merkel växte upp i Östtyskland, i staden Templin norr om Berlin. Familjen flyttade från väst strax efter det att Merkel föddes och innan Berlinmuren byggdes.

Den kristdemokratiska unionen har med sina 33 procent gjort ett mycket svagt val, men gruppen blir ändå störst i det tyska parlamentet och Merkel kan sitta kvar som Tysklands ledare. Socialdemokraterna (SPD) med ledaren Martin Schulz fick 20,5 procent, det sämsta resultatet för partiet under efterkrigstid.

Det kommer att ta tid att få klart vilka Merkel ska regera med. SPD är inte längre intresserade av en koalition, utan går nu i opposition. En möjlighet återstår då för Merkel, nämligen en koalition med liberala FDP och De gröna, partier som står långt från kristdemokraterna i många viktiga frågor.

Politiska kommentatorer kallar AFD:s framfart för en vattendelare i Tysklands historia och den tyska tidningen Bild skriver att valresultatet är en ”politisk jordbävning”.

– Nu börjar en väldigt svår period för kanslern, säger statsvetaren Lothar Probst vid Bremens universitet.

Angela Merkel

Född 1954 i Hamburg. Pappan var präst, mamma lärare i latin och engelska. Familjen flyttade till Östtyskland när Angela Merkel — som då hette Angela Kasner — bara var några veckor gammal.

Har doktorerat i fysik.

Tillbringade sina första 35 år i DDR. Började engagera sig politiskt i samband med Berlinmurens fall. Valdes in i förbundsdagen för kristdemokratiska CDU 1990.

1991 blev hon ansvarig för kvinno- och ungdomsfrågor i Helmut Kohls regering.

2000 blev hon partiordförande för CDU.

2005 blev Angela Merkel förbundskansler.

Är gift med kemiprofessorn Joachim Sauer. Paret har inga barn och håller en låg profil medialt.

Källa: Bundeskanzleramt