– Nu ska vi se till att de här pengarna används till fler kommunalare, att det inte rinner i väg i vinster till riskkapitalister, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin i en kommentar till den budget för 2018 som regeringen presenterat i dag.

Han välkomnar investeringar i sjukvård, skola och äldreomsorg och säger att Kommunals medlemmar behöver fler kollegor.

LO rosar budgeten på twitter där de bland annat skriver ”Bra offensiv budget med många satsningar. Tid för vanligt folk. Reformpolitik.”

 

Från arbetsgivarhåll är tongångarna mer kritiska.

– I en redan het ekonomi höjer regeringen de offentliga utgifterna ytterligare. Därmed ökar risken för överhettning och framtida problem, säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne i ett pressmeddelande.

Hon menar också att regeringen inte gör något åt stora strukturella problem, som ”dåligt fungerande arbetsmarknad och skadliga skatter”.

Barnbidraget höjs med 200 kronor – här är hela budgeten

Politik

Anna-Karin Hatt, vd för Almega, anser att budgeten saknar satsningar som på allvar förbättrar förutsättningarna att anställa.

– Det är beklagligt att man inte tar den här chansen att stärka företagens förmåga att skapa jobb, säger hon.

Samtidigt välkomnar Anna-Karin Hatt satsningar på välfärden, men menar att tillskottet blir otillräckligt om vinsttak för välfärdsföretag införs.

 

Från fackligt håll kritiseras regeringen för otillräckliga satsningar på utbildningar som är anpassade för yrkesverksamma som vill öka sina kvalifikationer. TCO vill se mer utbildningar på distans och deltid.

Unionen efterfrågar också utbildningar för yrkesaktiva som vill utbilda sig till mer avancerade jobb. Deras chefsekonom Katarina Lundahl menar att satsningar som i stället gör att fler läser längre utbildningar riskerar att förvärra kompetensbristen i det korta perspektivet.

Martin Klepke: Trots skönhetsfläckar, budgeten ger rättvisa åt LO-anslutna

Ledare

– Regeringens satsningar tar inte sikte på att åtgärda den akuta kompetensbristen här och nu, säger hon.

TCO vill att skatten på arbete sänks medan skatten på konsumtion och miljöskadlig verksamhet höjs.

– Det kan bara ske genom en stor, blocköverskridande skattereform. Det är hög tid för en sådan, säger ordförande Eva Nordmark.

 

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson kommenterade budgeten på en presskonferensen under förmiddagen.

Han kritiserade den bland annat för att vara splittrad och för att inte ta hänsyn till att högkonjunkturen ”inte kommer bära hur långt som helst”.

– De gör inte reformer som attackerar de allra mest uppenbara problemen vi har i dag i Sverige, sa han också.

Han efterfrågar reformer som hjälper utrikes födda utan högre utbildning in på arbetsmarknaden.