Flera LO-förbund lovade att flytta sitt förbunds tillgångar från Nordea om banken flyttade sitt huvudkontor utomlands. Orsaken var att Nordeas flytthot var politiskt betingat. Om inte banken slapp vara med och bygga upp ett skydd för sina bankkunders ekonomiska säkerhet i händelse av en ny bankkrasch så skulle Nordea flytta.

Att på detta sätt vältra över kostnaderna för bankens egna felsatsningar på staten, det vill säga skattebetalarna, var en företagsstrategi som fick LO och även LO-facken Handels och Kommunal att överväga om de i så fall skulle flytta medlemmarnas pengar från Nordea till någon bank som tar större ansvar för sina kunder.

Och på onsdagseftermiddagen kom så beskedet. Nordea vill inte betala för sina svenska kunders säkerhet utan flyttar huvudkontoret till Finland.

Därmed finns all anledning för LO-förbunden att göra slag i saken. För en fackförening är det naturligt att värna sina medlemmars intressen före bankägarnas vinster.

Nordeas vinst 2016 var 41 miljarder kronor. Men för bankens styrelseordförande Björn Wahlström är det inte nog. Banken vill också ta de pengar som var menat att gå till att säkra kundernas pengar vid en eventuell bankkris.

Nu är det här inte första gången Nordea är i blåsväder. När Panamapappren avslöjades och visade att världens allra rikaste personer hade placerat gigantiska belopp i Panama för att undkomma skatt i hemländerna var en av de mest frekvent förekommande utländska bankerna för att tillhandahålla tjänsten att flytta pengar över världen pappren just – Nordea.

I mars i år avslöjade också den danska tidningen Berlingske att Nordea tillsammans med Danske Bank misstänks ha slussat många miljarder kronor till skatteparadis via låtsasföretag i olika europeiska länder.

För ett år sedan kritiserade Finansinspektionen också Nordea för att ha satt ett för lågt värde på sina risker. Genom den lögnen kunde Nordea låna ut minst 50 miljarder kronor mer än vad de skulle ha kunnat göra om de talat sanning.

Kort sagt, Nordea har en långvarig tradition som skumraskbank under vd Björn Wahlroos, (som för övrigt 2015 sade att ”80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar”).

Frågan är därför om det verkligen är så hemskt att denna skumraskbank lämnar stan.