Ungefär 10 miljoner migrantarbetare befinner sig i Saudiarabien, varav en halv miljon är Etiopier. Många etiopier kommer av ekonomiska skäl, men en betydande andel befinner sig också på flykt från förföljelse i Etiopien, särskilt från regionen Oromia, skriver nyhetssajten Ezega.com.

Men Saudiarabien har emellertid ingen flyktingrätt och inget asylsystem och tar därför ingen hänsyn till politisk eller religös förföljelse.

Under 2013 deporterades 160 000 etiopier från Saudiarabien och nu vill landet alltså utvisa ytterligare närmare en halv miljon.

Fram till i juni hade 45 000 etiopier frivilligt bestämt sig för att lämna landet. Övriga migranter som befinner sig i Saudiarabien utan tillstånd riskerar nu böter och deportering, rapporterar Human Rights Watch som kräver att Saudiarabien omprövar sitt beslut.