Bästa sättet att leda en kalv? Man sticker fingrarna i munnen på den. Då börjar den suga, och sedan följer den med och fortsätter suga när man går.

Simon Persson är hemma bland djuren. Han är uppvuxen på bondgård och har jobbat som anställd på gård.

Nu är han avbytare, vilket betyder att han är anställd av ett företag som hyr ut honom till bondgårdar där bonden behöver vara ledig.

Gården han är på nu har 180 mjölkande kor. Det var tre djurbesättningar som slogs ihop för ett år sedan när bonden köpte gården.

– De börjar precis bli ett gäng nu.

Simon Persson kommer dit tidigt på morgonen och släpper in korna i mjölkkarusellen. Korna backar in i varsitt bås i en cirkelrund anläggning, själv går han i mitten och sätter på spenkopparna. Mjölkkarusellen känner av när juvret är tomt och släpper kon fri igen.

– I början blev jag sjösjuk av att gå härinne, eftersom allting snurrar runtom en. Men det går över.

Han får mellan en och tre introduktionsdagar när han börjar på en ny gård, men är det en likadan mjölkrobot som den han är van vid kan han i princip gå in och jobba direkt.

– Vad korna behöver är ju samma sak jämt: De ska ha mat, de ska ha vatten, de ska få rengjort och de ska mjölkas.

Rutiner är bra, för kornas del ska helst varje dag vara den andra lik. Så fort det händer något extra, att någon ny utrustning ska installeras i lagården till exempel, så märks det i minskad mjölkproduktion.

Att Arbetets fotograf står och plåtar är något korna tar väldigt olika, en del galopperar nervöst iväg till en tryggare del av hagen, men många är nyfiket närgångna.

Jordbruk är en olycksdrabbad bransch, men Simon har inte varit med om något allvarligare tillbud. Mjölkkor är stillsamma jämfört med köttdjur, förklarar han. Fast en och annan lårkaka får man räkna med, det händer att han kommer i vägen för en spark.

Arbetstiderna är speciella. Han börjar passet klockan fem och går hem vid nio-tiotiden. Nästa pass börjar klockan fyra på eftermiddagen.

Besvärligt?

Simon Persson ser oförstående ut. Det är bara så det är. Han har inga problem att sysselsätta sig på dagarna.

– Det är väl värst för min sambo, det är alltid hon som får laga mat på kvällarna eftersom jag kommer så sent.

På sikt vill han ha en egen gård, och då lär han börja jobba lika tidigt på morgonen och sluta lika sent – med den skillnaden att han antagligen jobbar alla timmarna däremellan också.

En arbetsdag med Simon Persson

5.00/16.00 Förbereder mjölkningen

Kommer till jobbet, förbereder mjölkningen. Kopplar mjölktanken till mjölksystemet. Skrapar skit i lagårn. Tar in korna i mjölkfållan. Foto: Ulf Palm

5.45/16.45  Börjar mjölkning

Börjar mjölkningen. Torkar av juvren, sätter på spenkopparna. Foto: Ulf Palm

7.00/17.45 Dags för andra halvan att mjölkas

Kollegan har hämtat den andra halvan av besättningen, som har gått ute. Simon fortsätter mjölka dem. Foto: Ulf Palm

8.30/19.00 Mjölkningen klar

Mjölkningen klar. Spolar rent i karusellen och i väntfållan. Hälften av korna går ut i hagen, Simon stänger grindarna efter dem. Foto: Ulf Palm

9.00/19.30 Dags att sluta passet

Diskar mjölk­anläggningen. Slutar arbetspasset. Foto: Ulf Palm

FOTNOT: Simons arbetsdag är uppdelad i två närmast identiska pass.

Om Simon Persson

Gör: Avbytare på Växa, som hyr ut honom till gårdar i Borlängetrakten.

Ålder: 22 år.

År i yrket: Två, plus två år som anställd på en gård.

Bäst med jobbet: Närheten till djuren, man får vara med när en kalv föds och man får möta dem när de kommer springande från hagen på morgonen och är glada.

Sämst med jobbet: Samma sak, djuren. De kan krångla något fruktansvärt. Och det är tråkigt när de blir sjuka.

Om jag inte vore avbytare: Siktar på att ha egen gård. ”Jag har provat att jobba på lager men …. det var inte min grej”.

Om Avbytare

Utbildning: Ofta djurskötarutbildning på naturbruksgymnasium.

Lön: Ingångslön 20 700 kronor, de som tjänar bäst har cirka 30 000 kr/mån.

Fack: Kommunal

Antal: Kommunal har ett 70-tal medlemmar som är avbytare, cirka 400 som är djurskötare.

Framtidsutsikter: Goda, efterfrågan ökar.

Källa: Kommunal