Dalslands Litteraturförening fick kommunalt stöd för att låta unga nyanlända kvinnor gå en utbildning i skrivande med start i augusti förra året.

Kursledare var journalisten och författaren Victor Estby, känd för tidningen Arbetets läsare för sina dagsverser och som redaktör för Föreningen Arbetarskrivares antologier.

Resultatet av kursen har blivit den smått osannolika antologin Nya röster. Som läsare häpnar man över att ingen av kvinnorna som bidrar med sina berättelser tidigare har skrivit något litterärt på svenska.

Av de tolv kvinnorna på kursen deltar åtta i denna mycket läsvärda antologi.

Det är en i stort sett samstämmig kör av röster som beskriver flykten från hemlandet Syrien: Kriget som en utdrivning ur en tidigare trygg tillvaro, ruinhögar, ständiga bombkrevader, trakasserier från nervösa militärer och krutlukt som besegrar doften av jasmin.

Men också farofyllda överfarter i knappt sjödugliga gummibåtar. Hur de både i Syrien och under flykten oavbrutet går sida vid sida med döden.

Det finns berättelser i den här antologin som är outhärdlig läsning. Krigets vansinne framställs i sällsamt sakliga och detaljerade beskrivningar. Jag är djupt tagen av hur dessa unga kvinnor med förtvivlans mod gripit sig an det som måste göra mest ont.