Varför vill du sitta i riksdagen?
– Jag tycker att vi behöver fler fackliga namn i riksdagen som kan driva de fackliga frågorna och jag känner att det finns mycket att göra när det gäller arbetsmiljöfrågorna. Många har sagt till mig att jag borde kandidera till riksdagen, så då tänkte jag att jag skulle göra det.

Vilka frågor vill du driva?
– När det gäller arbetsmiljö handlar det kanske främst om att stärka skyddsombuden och ge mer resurser till Arbetsmiljöverket. Sedan har vi ju avdragsrätten för fackföreningsavgiften som regeringen lovat när ekonomin tillåter, men som ännu inte genomförts och frågan om upphandlingsregler. Där har regeringen har gjort en del, men det finns mer att göra, och det är frågor jag kan och brinner för.

Har du arbetat politiskt tidigare?
– Jag har suttit i distriktsstyrelsen för SSU, och sedan valet är jag aktiv i Huddinge för Socialdemokraterna. Jag gick med i partiet för att jag var förbannad på att upphandlingsreglerna var så dåliga. Jag gick på ett möte och skällde lite och det slutade med att de frågade om jag ville sitta i gymnasienämnden och kommunfullmäktige. Jag har lärt mig mycket sedan dess och intresset har växt. Ska man göra skillnad ska man göra det i politiken.

Socialdemokraterna är inte lika starka bland LO-medlemmarna som förr i tiden. Vad kan partiet göra för att ändra på det?
– Få in fler LO-medlemmar i riksdag och regering. Jag tror att det är lättare för en elektriker att rösta på mig som är elektriker och för en snickare att rösta på en snickare. Vi vet vad vi pratar om och hur det ser ut på våra arbetsplatser. Vi har ju Stefan Löfven som statsminister och det är bra, men i övrigt tycker jag att Socialdemokraterna varit dåliga på att få fram fackliga namn i riksdag och regering.

Det har gått ett drygt år sedan du blev Sveriges kanske mest kända skyddsombud när du i SVT:s Uppdrag granskning vittnade om missförhållandena vid bygget av Mall of Scandinavia. Hade du kunnat ana då vad som väntade?
– Nej, inte alls. Det har hänt så otroligt mycket positivt. Det var jobbigt innan programmet sändes, men sedan fick jag sånt otroligt stöd. Nu har jag tjänstledigt och arbetar på Elektrikerförbundets region Mitt fram till årsskiftet, och sedan får vi se vad som händer. Jag är ödmjuk och tacksam, och vet att det finns så många fler utsatta skyddsombud där ute som kämpar på och gör ett otroligt jobb.

Slutligen: Om du fick bestämma en fråga där regeringen skulle fatta ett omedelbart beslut, vilken fråga skulle det vara.
– Oj. Om det bara vara en sak, så skulle det nog bli att stötta skyddsombuden, och då krävs mer resurser till Arbetsmiljöverket. Men det är också viktigt att sätta dit dem som är skyldiga när någon faktiskt dör på jobbet. Och att arbetsgivare inte ska kunna stänga ut regionala skyddsombud genom att bilda skyddskommittéer. Sedan har vi eländet med allmän visstidsanställning och en massa annat. Det går inte att säga bara en sak.