Byggarbetare får hålla till godo med lunchrum i smutsiga källare, utan bord och stolar, utan kylskåp eller rinnande vatten.

Andrzej Stamirowski, regionalt skyddsombud för Byggnads i Stockholm är bedrövad.

– Jag började jobba förra veckan efter semestern och jag har redan sex ärenden som handlar om bristfälliga personalutrymmen.

Bild från bygget, tagen av skyddsombudet.

På en byggarbetsplats i Spånga hittade han 30 anställda som skulle dela på ett matbord och fyra stolar. Av de tre byggbodarna var det bara en som hade el och rinnande vatten. Det fanns ingenstans att hänga kläder utan de låg i högar på golvet.

Det var dålig luft och luktade starkt från toaletten. Platschefen svarade honom att ingen av byggjobbarna har uttryckt att de vill duscha och att de gärna äter lunch utomhus.

– ”Killarna kan grilla varje dag”, sa han och visade mig en gasolgrill i ett bedrövligt skick som stod i en av bodarna.

Andrzej Stamirowski suckar.

– Det var en katastrof. Ingenting som stämmer med arbetsmiljöplanen, ingen vet vem som är ansvarig, vem som är byggherre, vem som är huvudentreprenör. Vi fick inte något svar. Han som var arbetsledare där sa att han bara var där tillfälligt. Men oavsett om han är tillfällig eller fast så har han ansvar på arbetsplatsen.

Andrzej Stamirowski har nu skrivit en 6:6a-anmälan och meddelat Arbetsmiljöverket.

Enligt kapitel 6, paragraf 6a i arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren vidta de åtgärder som krävs för att förbättra situationen som fått kritik av skyddsombudet.

Bild från bygget, tagen av skyddsombudet.

Om det inte görs går anmälan vidare till Arbetsmiljöverket som har möjlighet att vitesbelägga arbetsgivaren om ingen förbättring görs.

– Jag la också ett skyddstopp på en byggnadsställning som är byggd av personal som saknar behörighet, den saknade skyddsräcken och skyddsbrädor. Det fanns också elanslutningar som borde ses över.

Bara under förra året har Andrzej Stamirowski vid 52 gånger anmärkt på allvarliga brister i personalutrymmen.

–Jag har varit skyddsombud i 16 år. Varje år blir det sämre och sämre. Tidigare var det problem med svartjobb men nu handlar det om att det inte finns dusch, toalett, matplats – enkla regler som det inte var några problem med tidigare. I dag är det ingen som bryr sig och arbetarna får det allt sämre.

Han upplever att skillnaden ökat mellan de anställda på arbetsplatserna,

Bild från bygget, tagen av skyddsombudet.

– Några på kontoret käkar sin lunch på restaurangen, samtidigt har vi anställda som sitter i källaren och äter, och inte har någon dusch, ingenting.

Det är också skillnad mellan olika byggbolag.

–  Jag åker på spontaninspektioner till en handfull arbetsplatser varje dag och jag kan konstatera att det är bedrövligt. Tyvärr har inte Arbetsmiljöverket nog med resurser för att följa upp alla fall. Det gör mig skrämd, säger Andrzej Stamirowski.

Tomas Kullberg, även han skyddsombud för Byggnads håller med. Enligt hans erfarenhet är det många tillfälligt anställda på byggarbetsplatserna som gör korta jobb och inte vet vilka krav de kan ställa.

– Vi får telefonsamtal varje vecka från underentreprenörer som vill ha ett besök för att vi ska titta på matplatser och toaletter.

I entreprenadavtal mellan de olika bolagen har ofta huvudentreprenören tagit på sig att tillhandahålla personalutrymmen. För de som är inhyrda och jobbar på underentreprenad kan det vara snårigt att veta vilka krav de kan ställa och till vem, erfar Tomas Kullberg.

Bild från bygget, tagen av skyddsombudet.

Han förklarar:

– Det är alltid deras egen arbetsgivare som ska ställa krav uppåt.

Tuff arbetsmarknad med osäkra anställningar, spelar roll tror Tomas Kullberg, men menar att fler och fler tittar mellan fingrarna när det handlar om elementära behov.

– Det är synd. Standarden på personalutrymmen är noga reglerat byggavtalet och är något vi slagits för. Börja man tulla på bestämmelserna i kollektivavtalet mister de på sikt sin mening.

Enligt byggavtalet från 2015 ska varje person ha 3,4 kvadratmeter för omklädning, dusch och matplats. Sex personer ska kunna sitta vid ett bord för åtta. Det ska finnas uppvärmningsmöjligheter, kylskåp och ett torkskåp så att man kan torka kläderna. Och daglig städning.