I morgon fredag är sista arbetsdag för de cirka 40 sophämtare som sagt upp sig från Reno Norden i protest mot att gå över från prestations- till tidlön. En förändring som skulle innebära en lönesänkning, enligt sophämtarna själva.

– Ja, mer arbete för mindre lön, det är så gubbarna har uppfattat företagets förslag, säger Bo Nilsson, ombudsman på Transports Stockholmsavdelning.

Facket har förhandlat med företaget i lönefrågan, senast i går onsdag.

– Det har inte gått så bra, nej. Vi har inte hittat en lösning, säger Bo Nilsson.

Det är i Stockholms innerstad som sophämtarna fört en lång kamp om att behålla löner baserade på poäng utifrån flera parametrar som antal kärl och trappsteg. Oavsett vilket bolag som vunnit upphandlingen har de anställda tagit strid för att behålla det systemet. Från och med den första oktober när Reno Norden och Suez tar över all sophämtning i Stockholm blir det i stället med tidsbaserade löner för de anställda.

Innebär det att poänglönesystemet försvinner nu?
– Det är oklart, men Reno Norden har sagt att de ska ha ett nytt lönesystem från första oktober. Och det är vad vi inte lyckats hitta en lösning på. Som jag förstår arbetsgivaren backar man inte tillbaka nu.

Transport fortsätter förhandlingar med Reno Norden om de underentreprenörer och bemanningsföretag som tagits in för att lösa sophanteringen i Stockholm.

Huvudförhandling för de 29 anställda som Arbetsdomstolen uppmanade att gå tillbaka i arbete eftersom domstolen ansåg att de sysslade med olovlig stridsåtgärd, sker den 2 oktober, det vill säga dagen efter att Reno Norden och Suez tar över sophanteringen i Stockholm.

Hur många av dem som jobbat under uppsägningstiden är fortfarande oklart. Arbetet har sökt Reno Nordens vd för en kommentar, men ännu inte lyckats nå honom.