De tre anställda har i dagsläget olika sysselsättningsgrad, från 55 till 70 procent av heltid. Sedan 2015 har de uppgett för sin arbetsgivare, Systembolaget, att de vill jobba mer. Något deltidsanställda, med rätt kvalifikationer, har rätt till om arbete finns. Men i början av året anställde i stället bolaget två vikarier på vardera 30 procent, tolv timmar i veckan.

De anställda stämmer nu,  via sitt fackförbund Driftsektionen för systembolagsanställda hos Syndikalisterna i Stockholm, arbetsgivaren för brott mot företrädesrätten till högre sysselsättningsgrad i lagen om anställningsskydd. Man yrkar på ett allmänt skadestånd på 25 000 kronor vardera till de tre anställda, och ekonomiskt skadestånd. Samt 35 000 kronor till driftsektionen.

Systembolaget vill inte kommentera fallet, då man inte kommenterar ”enskilda individer”.

Läs intervjun med poeten Emil Boss

Läs Arbetet Kulturs intervju med poeten Emil Boss, som jobbar på Systembolaget, och är en av de anställda bakom stämningen till Arbetsdomstolen. ”Jag tror att människor blir förvånade, jag tror att de vill att Systembolagets personal ska ha bättre villkor. Det är inte våra skattepengar, men väl våra alkoholskattepengar”, säger han till Arbetets Charlotta Kåks Röshammar.