– Att gå ut i vild strejk är ingen sjukdom. Och vården är tillräckligt ansträngd när det gäller att hjälpa de som behöver få riktiga diagnoser, säger hon till Sveriges Televisions lokalnyheter.

Hur sjukintygen ska kontrolleras är oklart. Hon tänker ge hälsa- och sjukvårdsförvaltningen i uppdrag att undersöka om det går att komma fram till om några läkarintyg är felaktiga, säger hon till kanalen. Samtidigt framhåller hon att alla personer har rätt till integritet och att det inte går att undersöka sjukskrivningar på individnivå.

Gruppen Stockholms sopgubbars språkrör ger mothugg:

–  Det är ingen som hittar på, säger han till SVT. Jag kan inte tala för alla, men jag och många andra har inte sovit sedan det här började. Många har mått dåligt tidigare och i samband med konflikten så har det försämrats. Det här är inte skojsjuka.