Karl-Petter Thorwaldsson ordförande LO

– Jag älskar att grilla och vi har byggt ett utekök så att jag och sambon kan vara ute vid grillen och laga allt tillsammans. Det är ett tips som gör grillandet mycket roligare. Vi är allgrillare; mycket hel fisk, melon, kött och massor av egna grönsaker. Allra bäst är nygrillade sparrisar direkt från landet. Vi kokar också färskpotatis tidigare på dagen och grillar dem sedan till maten. En specialare vi har är helgrillad fetaost som är gott till både kött och fisk.

Recept: Grillad fetaost av Karl-Petter Thorwaldsson

• En bit fetaost
• Lagerblad
• Chili
• Peppar
• Honung

Smörj in folie med lite olja och lägg på fetaosten. Toppa med några lagerblad, en skivad chili och svartpeppar. Förslut folien till ett paket och grilla. Ringla över flytande honung vid servering.

Eva Nordmark ordförande TCO

– Mitt bästa grilltips är ett tillbehör: Anette-såsen. Jag fick receptet av min kompis Anette i Luleå för många år sedan och sedan dess finns den ständigt i vår kyl under sommarmånaderna. Hela familjen älskar den. Den är superenkel att göra, har lång hållbarhet och passar utmärkt till grillad kyckling och fläskkött.

Recept: Anette-sås av Eva Nordmark

• 2,5 dl tomatsoppa, t ex Bong
• 2,5 dl rapsolja
• 2 dl socker
• 0,5 dl ättikssprit 12%
• 2 msk finhackad gul lök
• 2 pressade vitlöksklyftor
• 2 tsk paprikapulver
• 2 tsk salt
• 2 tsk senap
• 2 tsk curry

Gör så här: Häll ner alla ingredienser i en mixer eller matberedare och mixa tills sockret lösts upp och det blir en slät sås.

Anna-Karin Hatt vd, Almega

– Bland det bästa som finns på sommaren är att kunna samlas hela familjen över en bit mat och att det finns olika lättlagade alternativ att välja på. Hos oss brukar lammburgare med en skiva getost på toppen stå högt i kurs, men även det vegetariska alternativet gjort på portabello-svamp. Sedan kompletterar vi bara med alla färska grönsaker som vi kan hitta i kylen. Supergott och något som passar för alla!

Martin Linder ordförande Unionen

– Mitt bästa grilltips är ett tillbehör till köttet, eller vad man nu väljer som ”huvudrätt”. Vi har tröttnat på brända och torra majskolvar, så i min familj lägger vi dem i folie med smör och salt, och så grillar vi dem indirekt i vår klotgrill. Det är fantastiskt enkelt och gott! Om det är jag som sköter grillen tar jag gärna en kall öl från Göteborgs nya bryggeri medan jag väntar. Då kan inget gå fel.

Carola Lemne vd, Svenskt Näringsliv

– Mitt bästa grilltips är ett tillbehör: En jordgubbssallad som passar perfekt till grillat.

Recept: Jordgubbar till grillen av Carola Lemne

Recept, till fyra inte allt för hungriga:

• 1 liter jordgubbar
• ½ rödlök
• ½ påse rucola eller färsk spenat
• 100 g fetaost

Dressing:
• 2 msk balsamvinäger
• 1 msk olja (gärna kallpressad rapsolja för lite nötaktig smak)
• 2 tsk socker
• 1 tsk salt

Gör så här: Snoppa och dela jordgubbarna i två eller fyra delar. Finhacka rödlöken och blanda med jordgubbar och ruccolan/spenaten. Rör ihop dressingen och häll över. Blanda och låt stå och dra ett tag. Tärna och blanda i fetaosten precis före servering.

Klas Wåhlberg vd, Teknikföretagen

– Mycket herbes de Provence i egengjord marinad, som man inte heller ska snåla med. Kryddblandningen passar bra till plattfisk, som är en underskattad grillrätt, och medan grillen gör sitt smakar ett glas pastis på is bra.

Tobias Baudin ordförande Kommunal

– Korv i alla dess former är aldrig fel och om man vill lyxa till det är en färsk variant med hög kötthalt helt perfekt. Färsk majskolv som grillas med blasten kvar är ett enkelt och supergott tillbehör. Glöm inte att smöra och salta majsen innan den äts.