Väder: 17 grader, övervägande molnigt.

Publik: 700 personer enligt arrangörerna.

Starkaste applåd: När Anna Kinberg Batra markerade mot nazister, som funnits på plats under Almedalsveckan. ”Och jag har en sak att säga till nazisterna på Visbys gator: åk härifrån, Sverigehatare!”, sa partiledaren. Det applåderades även starkt när Kinberg Batra tog upp den senaste tidens övergrepp på festivaler. ”Står man inte ut med att kvinnor lever fritt och tar för sig i Sverige, då får man stanna hemma själv”.

Rekvisita och scenografi: Orange matta. I bakgrunden – partiloggan på blå bakgrund.

Pratade mest om: Jobben. Anna Kinberg Batra passade på att leverera en M-kopia på Socialdemokraternas paroll om den svenska modellen. ”Arbetslinjen ska utvecklas – inte avvecklas”.

På det stora hela var det tydligt att Anna Kinberg Batra nu vill lägga extra tyngd på frågor som rör arbetsmarknad och integration. Konflikten står mellan Socialdemokraternas bidragslinje och Moderaternas arbetslinje, deklarerade hon och kritiserade statsminister Stefan Löfvens och regeringens målsättning om att nå EU:s lägsta arbetslöshet.

Kinberg Batra lyfte särskilt jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda. ”Det tar redan i dag nio år innan ens hälften av de nyanlända har någon form av sysselsättning”, sade hon och levererade sedan sitt recept för att alla ska komma in på arbetsmarknaden: Integrationsplikt, bidragstak och fler enkla jobb. Moderaternas mål är att ”jobbklyftan ska halveras till 2025”. I receptet för fler jobb ingår även skattesänkningar, och då ”mest för de som tjänar minst”, poängterade Anna Kinberg Batra.

Yrkesgrupper i fokus: Många, men främst tjänstemän. Hon lyfte lärare, barnmorskor, poliser, som hon menar har drabbats för hårt av skattehöjningar. Även sjuksköterskor och programmerare fick en liten roll i talet.

Årets alibi från verkligheten: Sig själv, när hon efter gymnasiet fick jobb som budbilschaufför. ”Det här var på den tiden som Arbetsförmedlingen faktiskt förmedlade arbeten.” I förrgår träffade hon även vårdpersonal på Visby lasarett, ett möte hon använde för att illustrera de skattehöjningar som regeringen vill göra.