LÄS OCKSÅ Debatt/Replik: Svensk välfärd ska vara en fråga för Sverige – Gunnar Hökmark (M)

Gunnar Hökmark gör en tapper ansträngning för att försöka få frågor om grundläggande sociala villkor och rättigheter till klåfingrig detaljstyrning från Bryssel.

Att förklä klassisk högerpolitik i en skrud av EU-kritik och ett plötsligt vurmande för den svenska modellen börjar bli något av den svenska EU-högerns favoritgren. Men detta vurmande sker endast på debattsidorna, aldrig i konkret politisk handling.

För sanningen är att Hökmark och hans högervänner vill fortsätta att kratta manegen för storföretagen i EU. De vill förverkliga sin dröm om en inre marknad, där de företag som konkurrerar med lägst lön och sämst villkor vinner.

När det kommer förslag som, i stället för marknaden, faktiskt gynnar EU:s 508 miljoner medborgare protesterar de därför högljutt.

LÄS OCKSÅ Debatt: Ett socialt Europa behövs – Marita Ulvskog (S)

Hökmark påstår gång på gång att vi Socialdemokrater röstar för europeiska minimilöner. Det är helt enkelt fel. Vi röstar aldrig för förslag där minimilöner nämns om det inte finns tydligt undantag för den nordiska modellen.

Löner ska sättas enligt nationella modeller med full respekt för de sociala parterna. Så är det skrivet även i det betänkande som Hökmark hänvisar till. EU kommer inte tvinga Sverige till några minimilöner. När EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans besökte Sverige för några veckor sedan, bekräftade han också detta. Det handlar inte om förslag som förändrar maktrelationerna mellan medlemsländerna och Europeiska unionen.

Självklart ska vi i Sverige fortsätta bestämma över vår föräldraförsäkring och hur många semesterveckor som vi ska ha. Den svenska modellen ska fortsatt gälla och den ska utvecklas. Men förslaget till grundläggande sociala rättigheter i Europa rymmer långt mycket mer än så. Det handlar om lika lön för lika arbete, likabehandling på arbetsplatsen, att människor inte ska behöva dö eller skadas i sitt arbete. Det här är självklarheter för de flesta.

EU-kommissionen har nu insett den nedåtgående spiralen med allt sämre löner, anställningsvillkor och växande populism inom unionen. Gunnar Hökmark och hans vänner kan fortsätta käbbla, men det är inte särskilt trovärdigt när de själva inte kan presentera ett enda alternativ till lösning på en av de största frågorna som EU har att hantera.

Misslyckas vi med detta kommer vinnarna vara främlingsfientliga populister och Ryssland, som vill underminera det europeiska projektet. Vi behöver ett EU som håller ihop och där alla medborgarna har schyssta villkor.

Marita Ulvskog, (S) Europaparlamentariker