I förhandlingar med det tyska fackförbundet NGG har snabbmatsföretagen erbjudit löner som ligger betydligt under vad den tyska regeringen beräknar vara lägsta möjliga för att i framtiden få en anständig pension, rapporterar sajten Labourstart.

Enligt tyska regeringen räknas en lön om 11,68 euro i timmen, cirka 113 kronor, som tillräckligt god för att ha en bra pension efter 45 yrkesverksamma år.

Anställda på snabbmatskedjorna tjänar 8,90 euro i timmen, drygt 86 kronor.

Läs fler globala nyheter –följ oss på Facebook 

Fler än 1 000 anställda vid bland annat McDonalds, Burger King, Starbucks och Pizza Hut i Tyskland har sedan årsskiftet deltagit i protestaktioner. Men arbetsgivarna har inte öppnat upp för nya diskussioner om lönerna.

I USA har debatten om högre löner för anställda på snabbmatskedjor rasat i flera år. När bland annat McDonalds håller årsstämma ljuder protesterna högt. Under hashtaggen #FightFor15 kräver anställda minst 15 dollar i timmen, cirka 130 kronor.

När Arbetet Global intervjuade Naquasia LeGrand, som kämpat för högre löner sedan 2012, då kampanjen Fight For 15 inleddes, berättade hon att hon jobbade heltid men kunde ändå inte leva på sin lön som då var drygt 7 dollar, knappt 60 kronor.

23 maj protesterar Fight For 15 mot McDonalds i Chicago.