Avtalet är på 6,5 procent och treårigt och det sista året kan sägas upp.

– Vi parter på arbetsmarknaden tycker inte lika, men vi kan ta ansvar och kompromissa på båda sidor. Så fungerar den svenska modellen, och nu har den levererat igen, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Utöver extra pensionsavsättning, löneökning och låglönesatsning enligt LO-samordningen har bland annat följande uppgörelser träffats: ett förstärkt huvudentreprenörsansvar, tydligare regler för att förhindra lönediskriminering av utländsk arbetskraft och förbättrad skyddsombudsutbildning.

En timmes arbetstidsförkortning per år ska införas och en arbetsgrupp skapas för översyn av arbetstidsförläggning.

Sveriges Byggindustrier är också nöjda med avtalet.

– Vi behöver bli många fler för att kunna bygga 700 000 nya bostäder. Idag fattas 40 000 medarbetare. Vi har tillsammans med Byggnads tagit några viktiga steg för att locka fler till branschen i årets förhandlingar. På det sättet tar vi ett tydligare samhällsansvar och bidrar därmed också till att lösa bostadskrisen, säger Mats Åkerlind, tf vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande.