JOHANNESBURG Fler än 20 fackförbund har i helgen samlats i Boksburg, strax öster om Johannesburg. Där har de officiellt lanserat Sydafrikas fjärde fackliga centralorganisation, med namnet Saftu, (South African Federation of Trade Unions).

För fler globala nyheter – följ oss på Facebook

Det är Zwelinzima Vavi – tidigare generalsekreterare för Cosatu men som fick sparken efter att bland annat ha talat illa om sin egen organisationen – som nu har utsetts till generalsekreterare för den nya federationen.

Zwelinzima Vavi och metallfacket Numsa, som bröt sig loss från Cosatu 2015, är några av grundarna av Saftu. Numsa var tidigare Cosatus största fackförbund med 400 000 medlemmar.

”Vi är militanta och vi kommer återupprätta förtroendet bland arbetare inom alla sektorer”, skriver Saftu på Facebook.

Bakgrunden till lanseringen av Saftu är att många arbetare och fackförbund är förbannade på att Cosatu, motsvarande svenska LO, har alltför starka band till regeringspartiet ANC och presidenten Jacob Zuma som är inblandad i många korruptionsskandaler.

Genom åren har Cosatu genom sitt nära samarbete med ANC och kommunistpartiet SACP lyckats få ett stort politiskt inflytande.

Det är inte förrän på senare tid som det höjts kritiska röster inom Cosatu om de nära banden till ANC, något Arbetet Global rapporterade om för ett par veckor sedan. Cosatu har verkat nära ANC sedan 1994 då partiet fick regeringsmakten.

Under helgens lansering av Saftu skriver federationen på Facebook att ”Cosatu kommer att dö en naturlig död för att det är en del av ett system som sätter stopp för arbetare”.

Saftu kallar även Cosatus ledning för ”clowner”.

Modern office buildings, condominium in big city downtown with Motorway, Expressway, Freeway the infrastructure for transportation in modern city, urban view at twilight time