Det är det norska fotbollsmagsasinet Josimar som i en granskning avslöjar slavliknande villkor för nordkoreanska migrantarbetare som bygger VM-arenan i Zenit i S:t Petersburg.

Minst fyra gästarbetare ska ha dött mellan augusti och december och en projektledare som uttalar sig anonymt säger att det är ”den mest kaotiska arbetsplatsen jag någonsin sett”.

En nordkoreansk byggnadsarbetare hittades död i en kontainer utanför arenan.

Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm var den 14 mars i år på plats i Zürich när FIFA etablerade en rådgivande kommitté för mänskliga rättigheter. Han har varit pådrivande i frågan och har själv vid ett flertal tillfällen besökt de hårt kritiserade byggena där migrantarbetare får jobba och leva under mycket svåra omständigheter.

–   FIFA har verktyget, nu är det dags att ge arbetarna en röst och att säga ifrån. FIFA måste kunna säkra bra arbetsmiljö och schysta villkor för dem som bygger arenorna där deras evenemang ska utspelas. Det är upp till bevis nu, säger Johan Lindholm.