Venezuelas parlament, nationalförsamlingen, domineras av oppositionen, medan HD:s domare ställt sig bakom Maduro. Med beslutet stärker presidenten sitt grepp om landet.

– Parlamentet är satt ut spel, man tappar en pelare i det politiska systemet. Oppositionen har tidigare varit splittrad och haft svårt att enas, nu kan det få som effekt att den gör det, säger Andrés Rivarola Puntigliano, föreståndare vid Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet.

Han beskriver utvecklingen som farlig.

– Jag tror att regeringen håller på att tappa kontroll över situationen.

FILE - In this Dec. 1, 2015, file photo, Venezuela's President Nicolas Maduro gestures to supporters from the top of a car after the inauguration of cable car public transportation system, in the popular neighborhood of Petare, in Caracas, Venezuela. Allies of President Maduro are disputing the election of eight opposition candidates to the National Assembly, a move the opposition says seeks to undermine its landslide victory in legislative elections. On Tuesday, Dec. 29, 2015, the Supreme Court said it had received motions by losing candidates to overturn the results in several districts.(AP Photo/Ariana Cubillos, File)

Venezuelas president Nicolás Maduro. Foto: AP Photo/Ariana Cubillos

Reaktionerna har också varit ovanligt kraftiga från länderna i regionen. Brasilien, Argentina, Mexiko, Colombia, Chile, Guatemala och Panama uttrycker stark oro och Peru har dragit tillbaka sitt sändebud i vad som kallas brist på demokrati. Ännu hårdare i sin kritik är generalsekreteraren för den panamerikanska organisationen OAS, Luis Almagro, som beskriver det som en statskupp.

– De latinamerikanska länderna har alltid varit försiktiga i att blanda sig i andra länders interna angelägenheter. Man har av tradition en stark respekt för ländernas suveränitet, men när det gäller det demokratiska systemet så finns det gränser, säger Rivarola Puntigliano.

Risken finns att Venezuela isoleras allt mer. Men om, och i så fall hur, Maduro påverkas av den internationella kritiken återstår att se.

– Han har inte mött så stark kritik förut, vi får vänta och se om han berörs av det, säger Rivarola Puntigliano.

Venezuela är i en ekonomisk kris som lett till en allvarlig recession, stegrande inflation och en akut brist på mat och medicin. För folket riskerar situationen att förvärras.

– Den politiska krisen, i kombination med den ekonomiska krisen, gör att det finns en stark känsla av oro hos befolkningen, säger Rivarola Puntigliano.

Högsta domstolens kontroversiella beslut följer på anklagelser mot tre ledamöter i nationalförsamlingen om röstköp, och att parlamentet misskött sina åtaganden.

Oppositionen lovar stora gatuprotester från och med lördagen. Ett dussintal parlamentariker som försökt marschera mot HD har stoppats av nationalgardet och anhängare till Maduro. Nationalförsamlingens talman Julio Borges uppmanar armén att ta ställning.

– De venezuelanska väpnade styrkorna kan inte fortsätta att vara tysta när konstitutionen rämnar, säger han enligt AFP.

I vissa delar av Caracas har mindre grupper ungdomar protesterat, bland annat genom att försöka stoppa trafiken på en motorväg och hänga upp flaggor och banderoller med orden ”nej till diktatur”.