Är skatterna för många eller för få? Är de för höga eller för låga? Journalisten Erik Sandbergs bok Jakten på den försvunna skatten anländer i en tid när orwellska begrepp som alternativa fakta myntas.

Boken blir en lättbegriplig och folkbildande påminnelse om att ifrågasätta gamla sanningar, myter och retorik kring ekonomisk politik.

Precis som i sin förra bok Lönesänkarna (2014) drivs Erik Sandberg av att få komplicerade frågor enkelt besvarade om vårt ojämlika samhälles beskaffenhet.

Han varvar egna vardagsexempel och funderingar kring de ekonomiska effekterna på samhället med slutsatser från ekonomiforskare som Thomas Piketty. Hela tiden på ett ögonöppnande, dissekerande vis.

Att den amerikanska skattesänkarlobbyn Tax Foundation ser Sverige som ett av de mest konkurrenskraftiga länderna i världen och ett föredöme när det gäller låga skatter för företag och investerare är tankeväckande. Med den inblick Erik Sandberg ger i Sveriges obefintliga förmögenhets- och fastighetsskatt och som matchas med en låg bolagsskatt blir det förståeligt.

Jakten på den försvunna skatten är en utmärkt ingång för att diskutera vilken typ av fördelningspolitik Sverige ska ha. Boken visar att oavsett färg på regeringen, har politikerna medvetet drivit en skattepolitik de senaste trettio åren där de rika i Sverige har blivit ännu rikare. Kostnaden står resten av samhället för.

Fackbok

Skärmavbild 2017-02-01 kl. 15.22.17

Jakten på den försvunna skatten: Stå blev Sverige ett skatteparadis för de rika

Erik Sandberg

Ordfront förlag