Inom kort ska Moderaterna och Sverigedemokraterna mötas och planera sitt framtida samarbete, meddelar de båda partierna.

Finns det någon som ännu tvivlar på allvaret i moderatledaren Anna Kinberg Batras utsträckta hand mot SD är det alltså dags att komma till insikt. Samarbetet mellan konservativa och rasister är verklighet.

i Sverige. År 2017.

Den svenska politiska kartan har därmed definitivt ritats om. Ett rasistiskt parti på högerkanten ska aktivt försöka införlivas i ett Moderatstyrt regeringsunderlag.

Det parti som Moderaterna nu höjer till samarbetspartner är samma parti vars höga företrädare har sagt sig vilja rensa ut inom polisen när de tar makten. Det är samma människor som har sagt sig att de en dag kommer att ”ställa journalister till svars”.

Och det är samma människor som efter valet 2014 valde att blockera omröstningen om statens budget med hänvisning till att ”den tysta majoriteten” stödde dem i invandringsfrågan. Utan att bry sig om att 87 procent av väljarna röstade emot dem. Endast ett parti utan någon som helst demokratisk förankring, ett parti helt i avsaknad av demokratisk anständighet, kan agera på detta sätt. Det är ett parti vars partinyttiga anhängare driver regelmässiga kampanjer mot politiska motståndare i form av hat- och hotdrev.

Och det är företrädarna för detta parti som Anna Kinberg Batra nu alltså vill knuffa fram till att få makt över svensk lagstiftning.

Vad ska de inleda med i jakten på samarbete? Ska de kräva politiskt tillsatta polischefer? Eller religiös registrering utifrån bostadsort? Etniskt kartläggning av affärsinnehavare? Eller kanske ett förbud mot att sprida facklig information på arbetsplatserna? Att avskaffa public service uppdrag att verka för demokratin borde vara en reform Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson gärna diskuterar.

Ingen kan nämligen längre missförstå Sverigedemokraternas ambitioner. Demokratin är för dem ett medel, inte ett mål, demokratin har inget värde för Sverigedemokraterna annat än som en språngbräda till makten. Det är därför som repressionen mot oliktänkande, hatet mot dem som säger emot, bland andra arbetarrörelsens företrädare, är så djupt och skoningslöst.

Och i valet mellan att lyfta fram dessa antidemokratiska  krafter och att värna demokratin väljer Moderaterna det förstnämnda.

Att Centern och Liberalerna hastigt tog sina händer från ”projekt normalisering” och tydligt markerade mot Anna Kinberg Batras samarbetsiver med rasister hedrar dem. Det innebär också att vi nu har tre block i politiken.

Ett består av de rödgröna partierna, det andra av de båda mittenpartierna. Och längst ut på högerkanten har nu traditionellt konservativa Moderaterna lierat sig med det rasistiska SD.

(Var vi ska placera Kristdemokraterna är i skrivande stund oklart och har varierat under veckan. Just nu vill partiledningen inte ha något samarbete med SD medan ungdomsförbundet KDU välkomnar det.)

På sätt och vis är Moderaternas utsträckta hand logisk. Anna Kinberg Batras hamrande om att flyktingfamiljer inte vill lära sig svenska, föraktet över att de får bidrag medan de integreras i det svenska samhället och en genomgående insinuation om att de aldrig vill uppfylla sina skyldigheter har länge haft en helt annan grundton än den från mittenpartiernas partiledare.

Visserligen använder både Centern och Liberalerna flyktingar som tillhygge för en aktiv lönesänkarpolitik riktad mot LO-kollektivet – något som kan vara nog så svårt att handskas med om det så småningom börjar vankas blocköverskridande regering – men tonen mot människor är på en helt annan moralisk nivå.

Ännu är det långt ifrån skarpt läge i regeringsdiskussionerna. Vi vet dock redan nu att vi har en helt ny politisk verklighet att tampas med i valet 2018. De rödgröna, ett par mittenpartier. Och så en ny samarbetskoalition mellan konservativa och rasister.

Om inget block får egen majoritet kan därmed Moderaternas val av samarbetspartner bli avgörande om vi ska följa demokratiska grundprinciper, eller gå mot ett läge där antidemokrater tar plats i landets styre.

I det framtidsperspektivet är dagens inledande dans av Moderater och Sverigedemokrater mycket oroande.