LÄS OCKSÅ Facken inte inbjudna till Iranmöte

Under onsdagen kunde Arbetet Global berätta att facket inte fanns med då regeringen presenterade vilka som skulle delta i den svenska handelsdelegationen till Iran. Endast IF Metall hade fått en ”sondering” från UD om de kunde tänka sig delta, men det var ingen officiell förfrågan.

I går kväll (onsdag), efter Arbetets Globals publicering, togs dock nya kontakter mellan regeringen och facket.

– Nu är det klart och jag kommer att åka med på resan. Jag ingår i delegationen som ordförande för IF Metall, säger Anders Ferbe.

Han säger att han ska utnyttja möjligheten till att prata med fackliga.

– Vi försöker just nu att få kontakter med fackliga organisationer i Iran och se om det finns möjligheter att träffa dem på plats.

Anders Ferbe beskriver läget för de fackliga som i stora drag ”oerhört svår”. Enligt IF Metall finns det en splittrad bild på de fackligas situation i Iran. Den ena bilden är att fackliga aktiva fängslas och att det är mycket besvärligt att organisera. Flera människorättsorganisationer rapporterar att fackliga fängslats och torterats.

– Den andra bilden är att det ändå finns fackliga organisationer inom delar av industrin som har möjlighet att verka.

– Det är ohygglig svårt att veta vilken bild av facket som är den sanna. Förmodligen är det båda. Det finns fackföreningar som är fungerande, men också att det finns andra som har det väldigt, väldigt besvärligt, säger han.

Anders Ferbe anser att det är viktigt med ett fackligt deltagande då regeringen åker på exportresor. Han tror att det sänder en stark signal till Iran om att den svenska regeringen betonar ett fackligt samarbete.

I bästa fall kan resan, enligt IF Metall, leda till att svenska förbundet skriver en avsiktsförklaring – letter of intent – med ett iranskt fack som därmed får en större legitimitet i Iran. Avsiktsförklaringar är vanliga i diplomatiska sammanhang och har oftast inte någon juridisk betydelse men kan ändå användas för att skapa ett större handlingsutrymme för nationer eller organisationer.

Arbetet Globals artikel om att facken inte var inbjudna fick en stor uppmärksamhet igår. IF Metalls ordförande tror dock inte att artikeln fick regeringen att ändra sig och komma med en officiell inbjudan.

– Nej, de trevade ju med mig om Iranresan för fjorton dagar. Som jag har förstått det har det funnits ett önskemål från både statsministern och handelsministern att facket skulle finnas med.  Sedan var vi lite sena med att ge besked. Men det pågår en avtalsrörelse och det tar lite tid att stuva om i kalendern, säger Anders Ferbe.