LÄS OCKSÅ ”Hemskt att Unionen ljuger och lurar folk” – kritik mot Unionens medlemsvärvning

Färska siffror från Unionen visar att förbundet nu har 644 000 medlemmar totalt. Av de är 538 000 yrkesverksamma. ”Unionen är nu Sveriges största fackförbund”, står det i Unionens pressmeddelande.

– Kommunal räknar sina yrkesverksamma och då har de varit större än oss. Men nu ser vi att vi har gått om vad det gäller yrkesverksamma. Så oavsett hur man räknar är vi störst. Vi har utgått från siffrorna de kom med i november och gjort kalkylen att det är svårt att gå om vår siffra på bara några veckor, säger Matilda Ström, pressekreterare på Unionen.

I fjol ledde rapporteringen kring Unionens ökande medlemssiffror till en diskussion om att förbunden räknar olika. Då räknade Unionen totala antalet medlemmar medan Kommunal, som länge setts som störst, inte räknade in sina pensionärer.

I år har Unionen delat upp siffran i yrkesverksamma (538 000), studenter (43 000), pensionärer (63 000) och förtroendevalda (33 000).

Enligt Kommunals presstjänst håller förbundet precis på att sammanställa färska medlemssiffror som ska presenteras i dagarna.

I november presenterade Kommunal siffror som tydde på en vändning efter medlemsflykten i spåren av Kommunalskandalen, läs mer här. Då hade förbundet 509 790 medlemmar.

Unionens ordförande Martin Linder säger i ett pressmeddelande att det är särskilt glädjande att så många unga väljer att gå med i förbundet. I fjol var nästan hälften av alla nya medlemmar under 30 år.

Sedan 2010 har förbundet ökat med nästan 150 000 medlemmar, främst bland yrkesverksamma och egenföretagare.