This photo released by the Syrian official news agency SANA, shows Syrian troops and pro-government gunmen marching through the streets of east Aleppo, Syria, Tuesday, Dec. 13, 2016. Syrian rebels said Tuesday that they reached a cease-fire deal with Moscow to evacuate civilians and fighters from eastern Aleppo, after the U.N. and opposition activists reported possible mass killings by government forces closing in on the rebels' last enclave. (SANA via AP)

Foto: SANA via AP

Evakueringen från Aleppo kan komma att dröja till torsdag. Ingen av evakueringsbussarna har ännu åkt in i stadens östra områden.

De första evakueringarna skulle genomföras klockan 5 på onsdagsmorgonen lokal tid (klockan 4 svensk tid), men inga flyende sågs efter det lämna området, uppger vittnen samt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

På utsatt tid under morgonen stod 20 gröna bussar vid utkanterna av distriktet Salahiddin, redo att åka in i de östra delarna, men de kom aldrig i väg. Enligt osäkra uppgifter i oppositionella medier kan det dröja ända till torsdagen innan evakueringarna börjar. FN säger under morgonen att världsorganisationen inte är involverad i evakueringsplanerna, men står redo att underlätta processen.

Människor har hittills hindrats av regeringstrogna styrkor att lämna staden, enligt uppgifter till Reuters, från syriska rebeller.

Planen var att civila och rebeller skulle kunna ta sig ut från Aleppo under det eldupphör som har överenskommits med de oppositionella grupperna. Även om evakueringarna inte påbörjats gäller fortfarande vapenvilan, uppger rebelledare.

Människor har börjat packa sina väskor och bränna sina tillhörigheter inför evakueringen för att slippa plundras av den syriska armén. Foton, böcker, kläder och bilar som de boende i Aleppo inte kan ta med sig har av vittnen setts brinna under natten.

Företrädare för rebellerna, Ryssland och Turkiet bekräftade i går överenskommelsen som, om den verkställs, kan bli en stor seger för Syriens president Bashar al-Assad över de oppositionella grupper som har kämpat mot honom sedan 2011.

Rysslands FN-sändebud Vitalij Tjurkin säger att den syriska militären har stoppat sina insatser i Aleppo under överenskommelsen, och lägger till att ”striderna runt östra Aleppo är över”.

Överenskommelsen kom till stånd efter en stigande upprördhet i samband med rapporter om krigsbrott, bland annat dussintals avrättningar, när Assad-trogna styrkor närmade sig det sista rebellkontrollerade området i staden.

Slaget om Aleppo

• Det som började som folkliga protester mot Bashar al-Assads styre 2011 slogs snabbt och våldsamt ned av regimen och situationen urartade snart till ett inbördeskrig i Syrien.

• Under åren har fler och fler parter blandats in i stridigheterna. Över 300 000 människor har dödats och miljoner har tvingats på flykt, i första hand inom landet och till grannländerna men även till Europa.

• Aleppo, landets största stad och därmed en viktig knutpunkt för handel, har drabbats hårt av kriget. Staden har varit delad mellan rebeller och regimen sedan 2012.

• Sedan regimen inledde sin senaste offensiv, i mitten av november, för att ta över kontrollen över hela Aleppo, har över 400 civila dödats i de rebellkontrollerade delarna av staden, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet. Dessutom har minst drygt 350 rebeller dödats.

• I de delar av staden som hålls av regimen har minst 130 civila dödats, enligt SOHR.

TT