Foto: Jessica Arnback

”Vi efterfrågar ett nytt samhälle på våra villkor”, säger pensionären Janne till antropologen Anna Gavanas när han försöker förklara lockelsen i att skapa sig ett nytt liv på ålderns höst i Spanien. Reportageboken Pensionärsplaneten är skriven utifrån två års intervjuer och fältstudier bland svenska pensionärer.

Dessa Spanienpensionärer har valt att leva på den spanska solkusten och hon har träffat mer än 200 av dem. Deras anonymiserade berättelser rör frågeställningar om migration, integration, ålderdom och att ta makten över sina sista år i livet. Det är konstant fascinerande att kliva in i denna värld och de personliga historierna ger en mångfacetterad bild av vilka dessa migrerade svenskar är.

En del har flyttat för klimatets skull, en del för ekonomins. Som pensionär får man mer för sina pengar i Spanien än i Sverige. Människorna vi möter delar frikostigt med sig av sina liv, och det är ögonöppnande att det även finns svenska fattigpensionärer i Spanien.

Oftast är de änkor, precis som i Sverige, som trots den ekonomiska uppgraderingen inte klarar sig på den svenska pensionen i det nya landet, utan måste jobba med hushållstjänster åt andra Spanienpensionärer.

Klassaspekten är genomgående och seniorernas syn på integration ofta paradoxal och fylld av relativiserande fördomstänk. Anna Gavanas ställer djuplodande frågor och tar sig tid till att lyssna och förstå. Det är en välbehövlig bok om en grupp det är tyst om.

Reportagebok

Pensionärsplaneten

Anna Gavanas

Makadam förlag