STOCKHOLM 20161124 V‰nsterpartiets partiledare Jonas Sjˆstedt anl‰nder till TV4 i Stockholm infˆr kv‰llens partiledardebatt. Foto: Maja Suslin / TT / kod 10300

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Foto: Maja Suslin /TT

Nu reagerar Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt på uppgifterna om att Telias bolag Turkcell stämt kritiska twittrare. – Turkiet är en diktatur och vi tjänar pengar på förtrycket, säger Jonas Sjöstedt i en stor intervju med Arbetet Global.

LÄS OCKSÅ Teliabolag tystar turkiska twittrare

Som Arbetet Global tidigare berättat i dag så går Turkcell – där Telia är största enskilda ägaren – vidare med stämningarna mot de som twittrat kritisk om bolaget.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är kritisk till att svenska staten har stora vinstintressen i ett telekombolag som står president Erdogan nära, läs mer här.

– Det är helt orimligt. Kontrollen över telekommunikationen är en central del av förtrycket i Turkiet, säger Jonas Sjöstedt.

Både Telia och näringsminister Mikael Damberg (S) uppger dock att de inte har kontroll över bolaget där det pågått en infekterad maktstrid.
– Jag har hört Mikael Damberg säga förut att han är maktlös i förhållande till statliga bolag. Men staten är storägare i Telia som är storägare i Turkcell. Är det inte möjligt att påverka via sitt ägande så tycker jag att Telia inte kan ha kvar Turkcell. I grunden tjänar vi pengar på förtrycket i Turkiet. Det är helt oacceptabelt. (Läs artikeln med Mikael Damberg här)

Hur ser du på att Sverige har viktiga handelsrelationer med Turkiet, Iran och flera andra länder där mänskliga rättigheter kränks?
– Det finns ett moraliskt ansvar då man exportera, till exempel telekommunikationsutrustning, som används för att förtrycka människor till den typer av regimer. Jag är inte för att bojkotta all handel med icke demokratiska länder men det är allvarligt när det finns ekonomiska intressen som har kopplingar till den politiska makten i ett land.

Hur ser du på Turkiet?
– Man kan inte kalla Turkiet för demokrati längre, säger Jonas Sjöstedt.

Hur tycker du att den svenska regeringen har spelat sina kort?
– Det finns ett amerikanskt uttryck som går ”they can talk the talk but they can’t walk the walk”. Det tycker jag passar in här. Utrikesminister Margot Wallström har dock varit tydlig. Hon har kritiserat gripandet av ledarna för oppositionspartiet HDP och även tagit upp situationen för mänskliga rättigheter. Men samtidigt har president Erdogan – tack vara flyktingavtalet med EU – lyckats skapa en utpressningssituation.

– Jag tycker att EU ska säga upp det avtalet med Turkiet. Främst för asylrättens skull men också för att  avtalet är en skyddsmantel som gör att de kan angripa oppositionen i Turkiet.

LÄS OCKSÅ Damberg ”Det finns ingen fungerande styrning”

Många är oroliga för att om avtalet sägs upp blir det en stor flyktingström EU?
– För mig handlar det om asylrätt. Turkiet är inte ett säkert land för flyktingar.  Jag anser att det här avtalet var fel från början. Problemet är att EU inte förmår att ta ett gemensamt ansvar för de som har asylskäl.

Hur tycker du att EU ska göra nu?
– Jag tycker att de pågående medlemsförhandlingarna ska frysas tills att landet har blivit en demokrati. Det finns ett utmärkt tillfälle att göra något denna vecka i och med att EU inleder sitt toppmöte på fredag. Då tycker jag att den svenska regeringen ska driva dessa frågor.

Samtidigt vill många EU-länder ha kvar flyktingavtalet med Turkiet?
– President Erdogan är numera Europas gränspolis och vi betalar stora summor till Turkiet för deras flyktingmottagande. För de flesta länder i Europa är detta avtal viktigare än att demokratin krossas i Turkiet.

I helgen dog 44 personer i Istanbul i två attentat. I somras var det ett kuppförsök. Har inte den turkiska staten rätt att vidta hårda åtgärder för att försvara sig?
– Det finns ett allvarligt problem med terrorism i landet. Både från Daesh (IS) och TAK som är en utbrytarargrupp från PKK. Terrordåden ska fördömas. Det har oppositionen i HDP också gjort. Men terrordåden används av regimen som en ursäkt för att inskränka den demokratiska oppositionens rörelsefrihet.

PKK klassificeras som en terrororganisation. Hur ser ni på dem?
– Terrordåd är oförsvarliga. Det finns aldrig en ursäkt. Samtidigt har möjligheten för en politiska dialog försvårats eftersom PKK klassas som en terrororganisation. Vi har velat ta bort dem från den listan för att skapa en möjlighet att förhandla. Men helt klart är det så att PKK historiskt sett har gjort terrordåd som är oförsvarliga. Om Turkiet skulle vilja ha en fredlig lösning och förhandla med PKK så tror jag att den möjligheten finns fortfarande. Det vore den bästa lösningen.

Du var i Turkiet förra veckan. Vad gjorde du där?
– Jag försökte träffa oppositionspartiet HDP:s två ordföranden Figen Yuksekdag och Selahattin Demirtaş som är fängslade. De politiska fångarna sitter spridda över landet och ofta i isoleringscell. Jag nekades dock tillträdde till bägge HDP-ledarna men träffade flera andra politiker från partiet. Flera av de jag mötte hotas av långa fängelsestraff för vad de sagt offentligt.