Mikael Damberg. Foto: Marcus Ericsson/TT

Mikael Damberg. Foto: Marcus Ericsson/TT

Det finns ingen fungerande ägarstyrning i Turkcell uppger näringsminister Mikael Damberg till Arbetet Global. 

LÄS OCKSÅ Teliabolag tystar turkiska twittrare

Som Arbetet Global berättat går Telias turkiska bolag Turkcell vidare med sina stämningar av turkiska twittrare. Amnesty och flera andra organisationer beskriver utvecklingen av mänskliga rättigheter i Turkiet som katastrofal.

Tortyr, oppositionella som grips och massuppsägningar har förekommit efter sommarens kuppförsök. Den sittande presidenten Erdogans parti AKP har nära band till Teliabolaget. Det är före detta AKP-ministrar som sitter i bolagets styrelse och Turkcell har även sponsrat en stiftelse – Ensar – som står AKP nära.

Anser regeringen att det är rimligt att Telia har vinstintressen i ett bolag som används som ett maktinstrument av turkiska staten?
”Givetvis ser vi mycket allvarligt på dessa frågor. Det gör även Telia, som för en dialog med Turkcell om detta, då det strider mot Telias riktlinjer kring yttrandefrihet, men på grund av den ägarstrid som råder har Telia inget inflytande vad gäller beslut på denna nivån”, svarar Mikael Damberg i ett mejl.

Vi har haft kontakt med twittrare som inom kort riskerar att bötfällas för att de kritiserat Turkcell. De undrar varför svenska staten äger ett bolag som försöker tysta Twitter. Vad är svenska regeringens svar till dessa twittrare?
”Svenska staten äger 37,3% av aktierna i Telia. Telia är en minoritetsägare i Turkcell och har inte inflytande i bolaget. Det finns ingen fungerande ägarstyrning i Turkcell som ett resultat av den ägarstrid som råder i bolaget sedan 10 år. Därför har den turkiska finansinspektionen tillsatt en styrelse. Telia arbetar hårt för att lösa ägartvisten.”