– Sveriges ståndpunkt i den här frågan är bakåtsträvande. Svenska regeringen behöver erkänna att en bolagsskatt på noll procent är en skadlig skattepolitik. Man behöver också stödja ”public country-by-country reporting” så att multinationella bolag tvingas redovisa hur mycket man betalar i skatt i alla länder man är verksam i, säger Robert Höglund talesperson för Oxfam i Sverige i ett pressmeddelande.

Enligt Oxfam använder flera storföretag skatteparadis för att slippa betala skatt.

Apple är ett exempel.

Genom att teckna ett särskilt avtal med Irland behöver IT-jätten endast betala 0,005 procent företagsskatt i landet.

Flera mindre företag har också lagt sin verksamhet på Brittiska Jungfruöarna.

Oxfam har listat de 15 värsta skatteparadisen. På första plats hamnar Bermuda. På listan över världens 15 värsta skatteparadis finns dock sex i Europa.

Dessa är Nederländerna, Schweiz, Irland, Luxemburg, Cypern och Jersey – Brittiska Jungfruöarna, som också finns på listan, tillhör visserligen Storbritannien men är ett brittisk utomeuropeiskt territorium och ligger i Västindien.

Enligt Oxfams uppskattning lyckas storföretagens med hjälp av skatteplanering undanhålla flera miljarder dollar i skatt.

Esme Berkhout, skattepolitisk rådgivare på Oxfam, är kritisk till att inte tillräckligt mycket görs för att försvåra för skatteparadisen.

– De bär upp ett oerhört ojämlikt ekonomiskt system som lämnar miljontals människor utan möjligheter till ett bättre liv, säger Esme Berkhout i ett pressmeddelande.

 

Världens 15 värsta skatteparadis

1 Bermuda

2 Caymanöarna

3 Nederländerna

4 Schweiz

5 Singapore

6 Irland

7 Luxemburg

8 Curaçao

9 Hong Kong

10 Cypern

11 Bahamas

12 Jersey

13 Barbados

14 Mauritius

15 Brittiska Jungfruöarna.

Källa: Oxfam