Konflikten mellan Musikerförbundet och produktionsbolaget Fremantle har blåsts av. Fackförbundet har inte lyckats förmå företaget att höja lönerna för Idol-deltagarna. De får fortfarande 875 kr i veckan.

Finalen av Idol sänds programenligt på fredagkvällen sedan Musikerförbundet dragit tillbaka sitt varsel om stridsåtgärder. Facket har inte lyckats förmå bolaget att höja lönerna för deltagarna. De ligger kvar på 875 kronor i veckan.

I ett pressmeddelande skriver Musikerförbundet att deltagarna i Idol har ”utstått hård press från ett flertal håll och även utsatts för hot om skadestånd. Förbundet verkar för och på uppdrag av sina medlemmar. Vi har stor förståelse för att Idolerna nu vill fokusera på att få så goda förutsättningar som möjligt för att prestera inför ett fullsatt Globen”.

Men Musikerförbundet menar ändå att man har uppnått en rad saker i förhandlingarna med Fremantle, Det handlar bland annat om att bolaget nu tecknar och bekostar försäkringar för sina unga deltagare och att kringaktiviteter, som bloggande i TV4:s regi, ska vara mer frivilliga. Dessutom blir det nu Idoldeltagarna som får ersättningar från Stim och Sami i stället för Fremantle.

Enligt Musikerförbundet är ersättningsnivåerna när det gäller lön den enda punkt som man inte kunnat enas om. ”Det är svårt att omförhandla dem om våra medlemmar inte tar strid för saken”, skriver Musikerförbundet.