Lenita Granlund. Foto: Fredrik Sandin Karlsson

Förhandlingarna om låglönesatsningen för undersköterskor mellan Kommunal och Almega Vårdföretagarna har strandat. Nu varslar förbundet om strejk.

I dag, torsdag, kom beskedet att Kommunal varslar om strejk för personal i privat vård och äldreomsorg. Anledningen är att fackförbundet anser att Almega Vårdföretagarna vägrar att ge undersköterskor den låglönesatsning som flera arbetsgivare inom offentlig sektor och kooperativa och idéburna organisationer redan gått med på.

– Vårdföretagen har bestämt sig för att dumpa lönerna för vårdanställda. En konsekvens av de privata vårdjättarnas agerande är att de riskerar att varken kunna rekrytera, eller behålla, kompetent utbildad personal och det drabbar vårdtagarna och kvalitén i välfärden, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund, i ett pressmeddelande.

Om inte parterna kommer överens väntar strejk och nyanställningsblockad på de privata vårdföretagen i hela landet från den 13 december. Varslet gäller bland annat undersköterskor, chaufförer, vaktmästare och kökspersonal och omfattar 70 000 personer.

– Detta är skamligt. Under året har Kommunal förhandlat fram totalt 70 nya kollektivavtal och enats med samtliga motparter utan konflikt. Men arbetsgivarna som representerar vårdjättar med miljardvinster anser sig tydligen inte ha råd att erbjuda anständiga löner och villkor för välfärdsarbetarna, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin i ett uttalande.

Vårdföretagarna pekar på att förhandlingarna med Kommunal om satsningen har varit konstruktiva och att parterna är överens om dess storlek. Det de inte har kunnat enats om är detaljer i satsningen, enligt Vårdföretagarna.

– Parterna står väldigt nära varandra att det är onödigt och ansvarslöst av Kommunal att varsla om strejk trots att det borde vara möjligt att nå en förhandlingslösning utan konfliktåtgärder säger Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund, i ett uttalande.

– Nu kommer förhandlingarna att ledas av Medlingsinstitutet. Jag är övertygad om vi med deras hjälp kan komma överens om ett nytt avtal som värnar den svenska modellen och ryms inom den norm som etablerats i årets avtalsrörelse, säger hon.

Låglönesatsningar har tidigare förhandlats fram med SKL och Pacta och även med arbetsgivare anslutna till KF. Totalt har 150 000 anställda i kommuner och landsting fått del av satsningen, en löneökning på 1020 kronor.