cof

”Vi köper lite tid” säger läraren Lena Karlsson Saranpää om att regeringen nu vill låta ensamkommande ungdomar stanna i Sverige tills de gått ut gymnasiet. Hon ser det som ett steg på vägen, men inte en riktig lösning.

Lena Karlsson Saranpää, lärare i språkintroduktion på Motala Carlsunds utbildningscentrum, berättade i Arbetet förra veckan om hur dåligt hennes utvisningshotade elever mår.

– De undrar varför Sverige hatar dem, sa hon.

I dag har regeringen gått ut med att man vill ändra lagen på ett sätt som kan förändra deras situation. Tidigare kunde unga som flytt själva till Sverige men inte bedömts ha rätt att stanna på grund av skyddsbehov få permanenta uppehållstillstånd då det saknades ordnat mottagande i deras hemländer. Men det har ändrats i år, nu får de stanna endast tills de fyllt arton. Regeringen vill nu ändra lagen så att de får fyraåriga uppehållstillstånd och kan avsluta gymnasiestudierna, även om det sker efter artonårsdagen.

Lena Karlsson Saranpää använder samma ord som Rädda Barnen och Lärarnas riksförbund har gjort då de kommenterat regeringens initiativ i SVT: ”Ett steg i rätt riktning.”

– Det här berömda ordet andrum, då är det ju de som får andrum, de som verkligen behöver det, säger hon om sina elever.

Hon anspelar på att regeringen för ett år sedan motiverade skärpta regler för flyktingmottagande med att Sverige behövde just andrum.

– Men det måste förstås till permanenta uppehållstillstånd efter det. För det är i stort sett lika hemskt att veta att ”du får gå i gymnasiet i fyra år och sedan blir du hemskickad”. Men jag känner att vi som har börjat kämpa för de här ungdomarna får tid att mobilisera oss ytterligare. Vi köper lite tid, fortsätter Lena Karlsson Saranpää.

Men hon menar att det blir ett spel för gallerierna om ändringen inte gäller även dem som redan nu hotas av utvisning. Utbildningsminister Gustav Fridolin säger till Dagens Nyheter att lagen troligen kan vara på plats till sommaren och att man inte kan garantera något innan dess. Han betonar att den som fått arbete kommer att kunna få permanent uppehållstillstånd efter gymnasiet.

Lena Karlsson Saranpää hoppas också att längre tillfälliga uppehållstillstånd kan innebära att bedömningen av läget i Afghanistan hinner ändras, så att ungdomarna får stanna på grund av situationen där.

– Vi har sett att säkerhetsläget har försämrats något hemskt det senaste året, säger hon.

– En del orkar inte komma till skolan, en del kommer och en del bryter ihop när de är här, säger hon om hur hennes elever mår nu.