Demonstrationer utanför det turkiska parlamentet under tisdagen. Foto: Burhan Ozbilici/TT

Turkiska fack rasar mot ett nytt lagförslag som ger sexualförbrytare amnesti. Det gäller även sådana som dömts för sex med barn, om de går med på att gifta sig med barnen. Delar av förslaget drogs tillbaka, strax före omröstning i parlamentet under tisdagen.

LÄS OCKSÅ 15 000 turkar avskedade

De delar av förslaget som nu dras tillbaka till lagutskottet för ytterligare behandling ger åtalade och dömda för sexuella övergrepp mot barn villkorlig amnesti om dessa gifter sig med de barn de förgripit sig på.

Det villkorliga i amnestin består av att förövaren, det vill säga mannen, inte skiljer sig under preskriptionstiden för det aktuella brottet, vilket normalt är fem år.

Lagförslaget behandlades av parlamentet på torsdagen, och klubbades igenom vid en första omröstning. Men när oppositionen krävde öppen omröstning fick regeringen inte tillräckligt många röster. Antagligen ville en del ledamöter från regeringspartiet inte skylta med hur de röstat.

Först på fredagsmorgonen blev lagförslaget känt för allmänheten, och sedan dess har det pågått ett uppror i sociala medier och på gatorna över hela landet. Drygt åttio kvinnoorganisationer, däribland ett tiotal fackliga kvinnoförbund, samt socialdemokratiska CHP, som är största oppositionspartiet, har uppmanat sina medlemmar att ge sig ut och protestera, trots rådande undantagstillstånd.

LÄS OCKSÅ Turkiet stryper Twitter

Men även om regeringen backar helt vad gäller amnestin är inte faran över, menar facken. Lagförslaget sänker nämligen också den så kallade samtyckesåldern från 15 år till 12, och även straffskalan för våldtäkter på 12-15-åringar jämfört med yngre barn.

Enligt gällande lag ska ”alla former” av sexuellt utnyttjande av barn upp till 15 år straffas enligt samma stränga straffskala, där lägsta straffet för våldtäkt är 16 års fängelse. Oavsett ålder och samtycke.

Men i somras ogiltigförklarade författningsdomstolen dessa paragrafer i strafflagen med motiveringen att barn mellan 12 och 15 år kan vara tillräckligt fysiskt och mentalt mogna för att inse vidden av ett sexuellt umgänge. Därmed måste parlamentet stifta en ny lag före årsskiftet, i annat fall kommer domstolarna bedöma övergrepp på barn på samma sätt som övergrepp på vuxna.

– Hela lagförslaget är en skam för AKP-regeringen, säger Semai Aydin, utredare på offentliganställdas centralorganisation, Kesk. Vi kommer inte att ge oss förrän regeringen backat på alla punkter.

LÄS OCKSÅ Turkisk chefredaktör har gripits

Lagförslaget är ett led i AKP-regeringens smygislamisering av samhällslivet, förklarar Semai Aydin. Egentligen vill regeringen tillåta barnäktenskap, men vågar inte ta ett sådant steg eftersom det skulle strida mot en rad konventioner som Turkiet skrivit under. I stället försöker man sänka lägsta åldern för sexuellt umgänge och därmed tillåta barnäktenskap i praktiken.

– Jag tror att AKP vill legitimera barnäktenskap, även om det samtidigt innebär att man rättfärdigar övergrepp mot minderåriga. Det är liksom ett pris som partiet är redo att betala.

Kesk-facket driver en landsomfattande kampanj tillsammans med kvinnoförbunden under parollen ”nej till mannens och statens våld”. Kampanjen ska avslutas med två stora manifestationer i huvudstaden Ankara och i Istanbul på fredag.

Under helgen har regeringen försökt tona ner konsekvenserna av lagförslaget, men det har bara väckt ännu mer vrede inom den fackliga och politiska oppositionen. Följande uttalande från justitieminister Bekir Bozdag är just nu det mest delade uttalandet på sociala medier.

LÄS OCKSÅ De Erdoganvänliga facken växer snabbt

– Det här förslaget handlar inte om våldtäkter eller övergrepp där det förekommit våld eller hot om våld. Det handlar om vissa händelser som skett i samförstånd med barnet och föräldrarna.

För första gången på mycket länge har förslaget väckt protester även i de regeringsvänliga medierna. Också det islamistiska kvinnoförbundet Kadem, där en av President Recep Tayyip Erdogans döttrar sitter som vice ordförande, har protesterat.

– Hur kan man prata om ”samtycke” hos ett litet barn, och vem ska avgöra det? undrar förbundet i ett öppet brev till regeringen.

LÄS OCKSÅ 40 000 gripna i Turkiet

När flickor utsätts för sexuella övergrepp är det mycket vanligt att familjerna gör upp sinsemellan genom att förövaren får gifta sig med sitt offer i moskén, som inte har någon fastställd lägsta ålder för äktenskap. (En vanlig uppfattning är att flickor får gifta sig när de blir könsmogna, det vill säga när de får sin första mens).

Uppgörelsen innebär att mannen slipper fängelse och flickans familj får ha hedern i behåll.

LÄS OCKSÅ Lista: här är facken som förbjudits i Turkiet

Men sådana äktenskap är olagliga, eftersom lägsta åldern för äktenskap är 18 år, eller 17 om båda föräldrarna ger sitt samtycke. Fram till nyligen var det förbjudet för imamer att viga par utan borgerlig vigsel. Men förbudet togs bort av författningsdomstolen i fjol, efter påtryckningar från AKP.

Regeringen framställer sitt lagförslag som en ren humanitär åtgärd mot ”barnäktenskapens tragiska följder”. Inför omröstningen i parlamentet berättade justitieministern om flera fall där de utsatta ”stackars flickorna” lämnats ensamma åt sitt öde, medan deras förövare måste avtjäna sitt fängelsestraff.

I somras varnade utrikesminister Margot Wallström för att Turkiet var på väg att ”legalisera sex med barn”. Något som väckte stor ilska i Turkiet. Svenska ambassaden i Ankara fick ta emot en officiell protest och Wallström krävdes på ursäkt. Men hon bad varken om ursäkt eller tog tillbaka sitt uttalande.

LÄS OCKSÅ Så har facken drabbats av utvecklingen i Turkiet

FAKTA

• Vart femte äktenskap i Turkiet är ett barnäktenskap. Enligt kvinnoorganisationerna är den andelen drygt 40 procent.

• Målen om sexuella övergrepp på minderåriga har ökat med 700 procent sedan 2005, då strafflagen skärptes.

• Förra året utsattes 11 000 barn för sexuella övergrepp, varav 9 700 var flickor, och 1 300 pojkar.

• Från och med årsskiftet sänks lägsta åldern för samtycke från 15 år till 12.

• Regeringspartiet AKP har egen majoritet i parlamentet, eller 314 mandat av totalt 550, och kan därmed klubba igenom lagförslaget när det vill.

Källa: Statistikmyndigheten Itük och kvinnostiftelsen Kamer.