SD och Alliansen får hård kritik från två S-riksdagsledamöter och Fastighets ordförande. Foto: Fredrik Sandberg/TT

ARBETET DEBATT. Med dagens upphandlingsregler går prispress före anständiga arbetsförhållanden. Vi uppmanar alliansen och SD att tänka om och rösta för ändrade upphandlingsregler den 30 november, srkiver Raimo Pärssinen (S), Fredrik Olovsson (S) och Magnus Pettersson (ordförande Fastighets).

I Sverige ska alla som jobbar och gör rätt för sig ha en lön som går att leva på och inte riskera att skadas fysiskt eller psykiskt. De allra flesta i Sverige ser detta som en självklarhet och en grundpelare i den svenska arbetsmarknadsmodellen. Men de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna håller inte med. I dag blev det offentligt att de tänker säga nej till regeringens förslag om krav på schyssta villkor i företag som vill erbjuda sina tjänster till den offentliga sektorn för att få betalt med skattepengar.

Det finns alltför många exempel på hur anställda i företag som vunnit offentliga upphandlingar måste arbeta under förhållanden som ingen ska behöva utstå. Särskilt för dem som jobbar med att städa inom skattefinansierad vård, skola och omsorg.

När prispress går före anständiga arbetsförhållanden blir det omöjligt för seriösa företag på marknaden att konkurrera när den offentliga sektorn köper in tjänster. Företag som har schyssta villkor för sina anställda hindras från att erbjuda sina tjänster och kan därmed inte skapa jobb med rimliga villkor.

Istället får städare jobba för företag med lägre lön och sämre villkor. Heltider blir deltider eller timanställningar, det blir ännu fler delade turer och svårare att försörja sig på sitt jobb. Detta är inget annat än skattefinansierad lönedumpning. Det är oacceptabelt. I Sverige måste den offentliga sektorn erbjuda rimliga villkor för alla som jobbar.

Den svenska modellen bygger på förtroende mellan arbetsgivare och anställda. Det finns fortfarande många seriösa företagare inom branschen som vill ta ansvar för sina anställda, men de blir färre.

Därför kräver vi att de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna tänker om. Just nu slår de undan benen för rättvis konkurrens i Sverige.

Den 30 november fattar vi beslut i Sveriges riksdag om svenska skattepengar ska fortsätta finansiera lönedumpning och oseriösa arbetsgivare eller inte. Vi kan bara hoppas att det trots dagens besked blir ett majoritetsbeslut för schyssta villkor vid offentlig upphandling.

Det är trots allt 600 miljarder skattekronor som varje år används för att köpa in tjänster av företag. Miljarder som inte ska gå till att slita ut människor och dumpa löner.

Raimo Pärssinen, ordförande i arbetsmarknadsutskottet
Fredrik Olovsson, ordförande i riksdagens finansutskott
Magnus Pettersson, ordförande i Fastighetsanställdas Förbund