Karin Wanngård (S) gratulerar Wayne Roberts (USA) till Stockholm Impact Award. Foto: Vesna Prekopic

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) tillkännagav i dag vinnaren av Stockholm Impact Award – långfilmsdebutanten Wayne Roberts.

För andra gången delar Stockholms filmfestival tillsammans med Stockholms stad ut priset Stockholm Impact Award. I år går det till den amerikanske regissören Wayne Roberts för sin debutfilm Katie says goodbye. Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) tillkännagav i dag vinnaren som får ett pris designat av konstnären och filmaren Ai Weiwei och 1 miljon kronor.

Filmen Katie says goodbye handlar om den unga servitrisen Katie som kämpar för att skapa sig ett bra liv och utmanar den stereotypa bilden av kvinnor. Den får svensk biopremiär sommaren 2017.

Priset instiftades 2015 i samarbete mellan Stockholms filmfestival och Stockholms stad, som ett sätt lyfta fram och premiera filmer som speglar samtiden och reflekterar samhället.

– Tanken är att priset ska gå till någon som väcker frågor om demokrati, mänskliga rättigheter och att det är nytänkande. Med den här mycket stora prissumman vill vi gynna regissören för att kunna jobba vidare med fler projekt i liknande syfte, säger Karin Wanngård.

Karin Wanngård hoppas kunna locka fler filmskapare till Stockholm, både internationella och svenska.

– När jag tog över som finansborgarråd i Stockholm såg vi att vi inte var med i Filmregion Stockholm-Mälardalen, så vi gick med där, vilket har möjliggjort att en del filmer gjorts. Det är viktigt att det spelas in filmer i Stockholm, att man speglar Stockholm. Det här filmpriset, Stockholm Impact Award, som vi tog fram förra året är ännu ett sätt att få ljus på Stockholm och Stockholms filmfestival.

Det är också positivt med de jobbtillfällen som skapas av att Stockholm är en internationell filmstad, i och med de kringtjänster som behövs – restaurangbesöken blir fler, hotellen får bokningar och kanske uppstår behov av en regiassistent, säger Karin Wanngård. Hon vill gärna se att Stockholm fortsätter dra till sig strålkastarljus.

– Så ska det vara! Stockholm är en progressiv stad och vi styr den mot att bli en mer sammanhållen stad, säger Karin Wanngård.

 

Juryns motivering: Katie Says Goodbye är en känslig, mångbottnad och komplex coming of age-berättelse om en ung amerikansk kvinna. Filmen visar upp en känslig kvinnlig blick, utan att skapa sensation kring Katies hjärtskärande historia. Den visar den mänskliga naturens komplexitet, oavsett kön, utan att döma. Filmens stil är fräsch och subtil, och Olivia Cookes porträttering av Katie är övertygande. Den låter tittaren uppleva oskulden, mörkret, sårbarheten och styrkan hos den älskvärda Katie. Det är en häpnadsväckande modig porträttering av en ung kvinna. Genom filmens varsamma behandling av politiken kring vad det innebär för en kvinna att ha makten över sin egen kropp utmanar den förlegade stereotypiska bilder av kvinnor.

Nominerade till Stockholm Impact Award 2016: 500M800M av Yao Tian (Hong Kong, Kina), The Citizen av Roland Vranik (Ungern), The Dark Wind av Hussein Hassan (Irak, Tyskland, Qatar), The Fixer av Adrian Sitaru (Rumänien, Frankrike), Katie Says Goodbye av Wayne Roberts (USA, Frankrike), Play the Devil av Maria Govan (Trinidad & Tobago, Bahamas, USA).