FILE - In this Friday, Oct. 18, 2013, file photo, a Twitter app on an iPhone screen is shown, in New York. Turkey restricted access to Twitter on Friday, March 21, 2014, hours after Prime Minister Recep Tayyip Erdogan threatened to  root out  the social media network where wiretapped recordings have been leaked, damaging the government s reputation ahead key local elections this month. (AP Photo/Richard Drew, File)

Foto: Richard Drew/TT

Turkiet har blockerat tillgången till Twitter och Whatsapp, enligt organisationen Turkey Blocks, som bevakar inskränkningar av sociala medier i landet. Samtidigt har partiledare för oppositionspartiet HDP gripits.

LÄS OCKSÅ Turkisk chefredaktör har gripits

Tillgången har strypts med så kallad throttling, ett sätt att göra sajter så långsamma att de i praktiken inte fungerar. Dessutom har partiledarna för oppositionspartiet HDP har gripits i Turkiet tillsammans med flera parlamentariker.

HDP:s ena partiledare Selahattin Demirtas greps i sitt hem i Diyarbakir medan den andre ledaren Figen Yüksekdag greps i Ankara inom ramarna för utredning kring terrorbrott, uppger tidningen Hurriyet och tv-kanalen NTV.

LÄS OCKSÅ De Erdoganvänliga facken växer snabbt

Turkiet anklagar HDP för kopplingar till den terrorstämplade gerillan PKK. Gripandet sker i spåren av den misslyckade militärkuppen i somras.

HDP är det tredje största partiet i det turkiska parlamentet, med 59 platser.

 

Tidigare i veckan greps tolv av den prisbelönta tidningen Cumhuriyets medarbetare av polisen, däribland chefredaktören Murat Sabuncu. Den sekulära vänstertidningen Cumhuriyet är en inflytelserik röst i Turkiet och står i opposition till det styrande islamistiska AK-partiet och president Recep Tayyip Erdogan.

Tidningen anklagas för att ha stöttat både den kurdiska gerillarörelsen PKK och Gülenrörelsen.

LÄS OCKSÅ 40 000 gripna i Turkiet

Umut Özkirimli, professor i statsvetenskap vid Centrum för Mellanösternstudier på Lunds universitet och turkisk medborgare, sade då till TT att han är djupt bedrövad efter tillslaget mot Cumhuriyet. Han sade att han inte tycker att det längre går att beskriva Turkiet som en demokrati.

– Steg för steg drar de åt snaran. Näst på tur står förmodligen det kurdiska oppositionspartiet HDP:s ledare Selahattin Demirtas, de återstående oppositionella tidningarna och framträdande personerna, och sedan kommer det inte finnas någonting kvar, sade Özkirimli till TT.

TT

LÄS OCKSÅ Lista: här är facken som förbjudits i Turkiet

LÄS OCKSÅ Så har facken drabbats av utvecklingen i Turkiet