Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Volvo Cars ska öka produktionen i Kina. En tredje fabrik öppnas och tillverkningen av S90-serien flyttas till norra Kina. Produktionen i Torslanda påverkas, säger en talesperson för Volvo Cars till TT.

Samtidigt som tillverkningen av S90 flyttas från Torslanda kommer ny produktion så småningom att flyttas dit.

– Vi kommer att introducera många nya modeller de kommande två åren, några av dessa kommer att byggas i Torslanda. Så det är därför vi flyttar S90 till Daqing för att göra plats för de andra modellerna, säger Volvo Cars talesperson.

– Så om du frågar om det här innebär negativa konsekvenser för Torslanda är svaret ett tydligt nej.

Han vill inte precisera tidsplanen för när Daqing ska ta över S90-produktionen, annat än att det kommer att ske ”så småningom” och att det då ”kommer att kommuniceras”.

I natt presenterade Volvo Cars sin nya strategi för Kina i ett pressmeddelande. Större produktionskapacitet och en fokusering på Kina som ett globalt tillverknings- och exportcenter är några av nyheterna. Orsaken till utökningarna är den växande efterfrågan på företagets nya bilar i USA, Europa, Asien och Stillahavsregionen, enligt företaget

Volvo Cars kommer att tillverka bilarna i S90-serien på fabriken i Daqing i Heilongjiang i norra Kina samt flytta produktionen av den nya premiumsedanen i S90-serien från Europa till Kina. Totalt kommer företaget att ha tre fabriker i Kina, en för varje serie.

Den nya, uppdaterade versionen av S90-sedanen och lyxmodellen Excellence blir de mest exklusiva modellerna som hittills tillverkats i Kina, enligt Volvo Cars. Den officiella premiärvisningen av de nya modellerna sker under den kinesiska bilsalongen i Kanton i slutet av november.

”Kina spelar en allt viktigare roll i våra globala tillverkningsambitioner. Våra fabriker här kommer att leverera förstklassiga produkter för export till hela världen de kommande åren. De kommer att hjälpa oss att nå vårt mål på 800 000 sålda bilar om året till 2020”, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i pressmeddelandet.