South Korean President Park Geun-Hye during her visit at the France-Korean business partnership meeting in Paris, France, Thursday, June 2, 2016.  South Korean President Park Geun-Hye is in France for a four-day state visit. (Christophe Petit-Tesson/Pool Photo via AP)

Sykoreanska presidenten Park Geun-Hye stuvar om i regeringen för att lugna väljarna efter den senaste skandalen. Foto: Christophe Petit-Tesson/TT

Sydkoreas president Park Geun-Hye stuvar om i regeringen efter den senaste tidens skandaler. Med en partiöverskridande regering hoppas hon lugna de svallande känslorna i landet.

Härvan som skakar Sydkorea har lett till krav på att presidenten ska avgå. I stället blir det premiärministern som får gå, i ett försök att sätta upp en partiöverskridande ”neutral” regering för att lugna allmänhetens ilska. Oppositionen var inte särskilt nöjd över beskedet.

– Ersättandet av premiär- och finansministrarna kan inte ske utan att man diskuterar det med oppositionen, säger Park Jie-Won, som leder Folkpartiet vid ett partimöte, och tillade att partiet inte står bakom agerandet.

Kim Byung-Joon blir ny premiärminister, och Yim Jong-Yong utses till ny finansminister.

– Jag känner ett stort ansvar efter att ha utsetts till finansminister vid den här allvarliga, ekonomiska tidpunkten. Politiken bör rikta in sig på att stabilisera ekonomin och kommer fortsatt att vara ackommoderande (expansiv), säger Yim Jong-Yong.

Ministern med ansvar för allmänhetens säkerhet får också gå, enligt en talesperson för presidenten.

Premiärministerposten i Sydkorea är till stora delar symbolisk, då makten är knuten till presidentposten.

Skandalen handlar om att Park Geun-Hyes rådgivare Choi Soon-Sil — en personlig coach eller guru utan politiskt uppdrag — har anhållits. Presidentens vän misstänks för att bland annat bedrägeri och för att hon haft ett inflytande över presidentens maktutövning som hon inte borde ha.

Skandalen har rört upp känslorna i Sydkorea och presidentens popularitetssiffror har kraschat, med strax över ett år kvar av mandatperioden.

TT