EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström, Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Kanadas internationella handelsminister Chrystia Freeland. Foto: Francois Lenoir/TT

Efter heta debatter, tungt tvivel och komplicerade klarlägganden har EU och Kanada slutligen undertecknat frihandelsavtalet Ceta. Anhängarna utlovar miljoner — men också mer engagemang för att övertyga motståndarna.

LÄS OCKSÅ Belgisk uppgörelse om Ceta

Undertecknarna log brett när Ceta-avtalet till sist signerades i Bryssel på söndagen.

– Somliga toppmöten är viktigare än andra. I dag öppnar folken i Kanada och EU ett nytt kapitel i sina relationer, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

– Det här är det bästa handelsavtal som EU har gjort. Vi sätter en standard för globaliseringen, hävdar Juncker.

LÄS OCKSÅ Kamp för att undvika Ceta-fiasko

Tanken är att Ceta-avtalet ska börja gälla provisoriskt redan från årsskiftet, om bara EU-parlamentet hinner säga ja dessförinnan.

– Småföretag och konsumenter kommer att börja känna fördelarna av det här omedelbart, lovar Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

– Det finns miljarder att tjäna bara i borttagna tullavgifter från första veckorna, men det dröjer nog ett litet tag innan vi kan mäta effekterna, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström lite mer försiktigt.

Trots alla optimistiska siffror har handelsanhängarna fått slita hårt för att övertyga alla om avtalets fördelar. Både EU och Kanada betonar nu vikten av mer engagemang i debatten.

– Medlemsländerna måste ute i sina länder lyssna på sina medborgare, ta deras oro på allvar och förklara varför handelsavtal är bra, vad de betyder för det enskilda landet och engagera sig mycket mer, säger Malmström.

LÄS OCKSÅ Debatt: Utveckla den svenska modellen – utveckla frihandeln

– Det är nödvändigt i en demokrati att höra ett stort antal röster. Det faktum att folk ställer tuffa frågor ger oss chansen att visa att resultatet kommer att bli positivt. Det är en bra sak, säger Trudeau — och trycker samtidigt på utmaningen att få fler att ta del av de positiva resultaten.

– Fördelarna med tillväxt måste få kännas av alla, inte bara våra rikaste, betonar Kanadas premiärminister i Bryssel.

TCO i Sverige välkomnar att avtalet träder i kraft efter att avtalets kontroversiella investerarskydd (ISDS) ändrats till ett mer transparent och rättssäkert system, efter påtryckningar från facken och civilsamhället.

– Ceta har blivit bra och våra fackliga krav har tillgodosetts. Ett modernt handelsavtal måste innehålla skydd för arbetsrätt, trygghetssystem och grundläggande fackliga rättigheter. Ceta som sätter en hög global standard och jag hoppas att det ska påverka framtida handelsavtal. Våra omställnings- och trygghetssystem gör att löntagarna i Sverige inte behöver se frihandel som ett hot, säger Eva Nordmark, ordförande TCO, i ett pressmeddelande.

Ceta-avtalet

• EU och Kanada blev redan hösten 2014 klara med förhandlingar om frihandelsavtalet Ceta (Comprehensive Economic and Trade Agreement). Den juridiska genomgången av texten har dock gjort att slutgodkännandet har dragit ut på tiden.

• Avtalet undertecknades högtidligt på söndagen av Kanadas premiärminister Justin Trudeau, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, permanente rådsordföranden Donald Tusk och nuvarande ordförandelandet Slovakiens premiärminister Robert Fico.

• EU-kommissionen hoppas att avtalet provisoriskt ska kunna träda i kraft från årsskiftet, om även EU-parlamentet säger ja, vilket väntas ske i december. I efterhand krävs även att avtalet slutgiltigt ratificeras av totalt 38 nationella och regionala parlament i EU.

• Ceta-anhängarna hoppas att avtalet ska öka den ömsesidiga handeln med 20 procent och stärka EU:s ekonomi med 12 miljarder euro om året.