A Peshmerga convoy drives towards a frontline in Khazer, about 30 kilometers (19 miles) east of Mosul, Iraq, Monday, Oct. 17, 2016.   The Iraqi military and the country's Kurdish forces say they launched operations to the south and east of militant-held Mosul early Monday morning. (AP Photo/Bram Janssen)

Foto: Bram Janssen/TT

Offensiven för att återta Mosul från extremiströrelsen IS har inletts, meddelade Iraks premiärminister Haider al-Abadi under natten till måndag. – Tiden för seger har kommit och offensiven för att frita Mosul har startat, sade han i ett uttalande i den statliga tv-kanalen Iraqiya.

Målet är att återta Iraks andra största stad från IS före årsskiftet. Staden är ockuperad av den terrorstämplade rörelsen sedan två år.

– I dag förklarar jag början på dessa segerrika insatser för att befria er från våld och terrorism från Daesh (IS), sade han i talet som riktades till invånarna i regionen.

Det irakiska flygvapnet har inför offensiven släppt flygblad över staden för att varna invånarna om den kommande offensiven. Mosul och dess omgivningar är ett stort område och styrkorna har en bit kvar till att komma in i själva staden.

Haider al-Abadi uppgav att endast den irakiska armén och den nationella polisen kommer att träda in i Mosul. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotade i fredags med att genomföra en ”plan B” om Turkiettränade styrkor inte får delta i slaget, men utan att förklara vad planen innebär. Sedan en tid tillbaka utbildar turkiska militären kurdiska och sunnimuslimska soldater vid Bashiqalägret strax utanför Mosul.

USA sade sig vara stolt att stå vid sina allierades sida efter al-Abadis meddelande.

”Premiärminister Abadi utfärdade order om att inleda insatsen för att frita Mosul efter två års mörker under IS-terroristerna”, skriver Brett McGurk, president Barack Obamas särskilda sändebud avseende kampen mot IS, på Twitter, och önskade styrkorna lycka till.

Nyligen återtog irakiska styrkor viktiga områden runt Qayyarah, en stad som ligger ungefär 6 mil söder om Mosul. USA:s försvarsminister Ash Carter sade på söndagen att insatserna är en nyckel för att besegra IS.

– Vi är övertygade om att våra irakiska partner kommer att segra mot vår gemensamma fiende och befria Mosul och resten av Irak från IS hat och brutalitet.

Han lovade fortsatt stöd för landet.

– USA och resten av den internationella koalitionen står redo att stödja Iraks säkerhetsstyrkor, peshmerga och Iraks folk i den svåra kampen framöver.

FN räknar med att kampen om staden kan tvinga en miljon på flykt, och organisationens biståndschef Stephen O’Brien uttrycker oro över offensiven.

– Jag är mycket oroad över säkerheten för de upp till 1,5 miljoner människor som lever i Mosul som kan påverkas av militära operationer för att återerövra staden från IS, säger han och varnar för att familjer löper ”extrem risk att fastna i korseld eller bli måltavlor för krypskyttar.

TT