repbildqatar

Klicka på bilden och läs Arbetets Globals reportage från Qatar.

Ett nederländskt fack hotar med att vidta rättsliga åtgärder mot Fifa. Förbundet kräver att internationella fotbollsorganisationen ska göra något åt migrantarbetarnas ”slavliknande” arbetsvillkor under byggandet av VM-arenorna.

Det nederländska facket FNV kräver att Fifa tar sitt ansvar för att förbättra arbetsvillkoren för migrantarbetare och tar upp en 21-årig bangladeshers fall. Han heter Nadim Shariful Alam och betalde 40 000 kronor till ett rekryteringsföretag och fick ett jobb med att lasta fartyg i Qatar. Efter 18 månader blev han av med jobbet och var tvungen att lämna landet.

– Arbetare som Nadim luras till att jobba i Qatar som där det råder ett ”moderna slaveri” som gynnar de superrika qatariska medborgarna, säger Ruud Baars på FNV.

Nu kräver han, tillsammans med nederländska facket, kompensation på 10 000 dollar (cirka 90 000 kronor) från Fifa.

Facket uppger att om inte Fifa går med på deras krav kommer de att inom tre veckor lämna en stämningsansökan till domstolen i Zürich, Schweiz, där Fifa har sitt huvudkontor.

Det nederländska facket FNV är bara en i raden av många organisationer som uppmärksammat migrantarbetarnas arbetsvillkor i Qatar. Tidigare har FN:s internationella arbetsorganisation ILO granskat villkoren och globala byggfacket BWI samt världsfacket IFS kritiserat det system som används för att förse landet med arbetskraft.

Det kallas för kafalasystemet och innebär att företag eller enskilda personer går i god för den utländska arbetskraften som därmed hamnar i beroendeställning till sin arbetsgivare.

Ofta beslagtags de utländska arbetarnas pass och arbetarna har inte rätt att lämna landet utan tillstånd. Låga löner och dåliga boendeförhållanden har också tagits upp.

Kritiken mot systemet har varit hård och Qatar har också vidtagit åtgärder för att förbättra villkoren på gästarbetarnas boende. Landet håller dessutom på att ta fram en ny arbetsmarknadslagstiftning. Om det kommer att leda till bättre villkor för migrantarbetarna är dock ännu oklart.

År 2022 arrangerar Qatar fotbolls-VM och hundratals miljarder kronor satsas på att renovera och bygga VM-anläggningar och hotell. För att klara byggandet måste det lilla landet där det bor 2,2 miljoner människor ta in en stor mängd migrantarbetare.

LÄS OCKSÅ

Svidande kritik mot Qatar i ny FN-rapport

ILO ställer ultimatum till Qatar

KRÖNIKA: Diktatur får spelen att flyta smärtfritt

Under årets bokmässa talade Arbetets Globals Erik Larsson om sitt reportage från Qatar under ett seminarium som arrangerades av biståndsorganisationen Union to Union. Här kan du se seminariet:

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

qatarfaktabild