Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Manliga fotbollsspelare på elitnivå blir nu av med vad som länge pekats ut som ett irritationsmoment i branschen. Det nya kollektivavtalet ger full ersättning vid skada den första tiden.

Frågan om vilken ersättning fotbollsspelare på elitnivå ska få vid arbetsskada har varit omdebatterad. Det nya kollektivavtalet som Unionen och Arbetsgivaralliansen har kommit överens om ger herrfotbollsspelarna i Allsvenskan och Superettan bättre villkor på just den här punkten.

– Det är det här som spelarna har efterfrågat och något som tidigare varit ett irritationsmoment. När en spelare skadat sig jobbar han lika mycket i alla fall. Han är med på träningen och går på fys och rehab. Arbetsgivarna har velat att det ska funka som i övriga delar av samhällen men fotbollen ser inte ut så, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare i intresseorganisationen Spelarföreningen, SFS, och tidigare spelare för IFK Göteborg.

I det tidigare avtalet fick spelaren full ersättning första dagen och sedan ungefär 80 procent av lönen. I det nya avtalet, som gäller till 31 december 2019, får spelaren behålla sin lön under de två första veckorna.

Alla klubbar i Allsvenskan och Superettan är med i Arbetsgivaralliansen och därmed anslutna till kollektivavtal.

Förutom bättre sjuklön än tidigare och en kompletterande försäkring i spelaravtalen har partnerna enats om att försöka få till ett projekt med Trygghetsrådet. Här är tanken att spelare ska få råd och stöd om fortsatta karriärmöjligheter när de inte längre kan fortsätta som professionella spelare.

– Det är väldigt viktigt för oss. Många av våra medlemmar är helt professionella spelare och försakar sina andra karriärer. Har de tur kan de hålla på till 35 men sedan har de 30 år kvar till pension. Några enstaka kan vara ekonomiskt oberoende, men absolut inte alla, säger Magnus Erlingmark.