Lenita Granlund. Foto: Fredrik Sandin Karlsson

Kommunal varslar om konflikt för personliga assistenter inom privat sektor. Orsaken är att arbetsgivarorganisationen Almega Vårdföretagarna frångår industrimärkets norm om 2,2 procent i löneökning och erbjuder de personliga assistenterna en lägre ökning än vad resten av arbetsmarknaden fått, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Vårdföretagarnas bud stannade på 0,8 procents löneökning under 2016.

– När Vårdföretagarna erbjuder en så viktig yrkeskår som personliga assistenter en lägre löneökning än vad alla andra grupper fått och utan att kompensera med tillräckliga förbättringar i anställningsvillkoren, så ser vi ingen möjlighet att fortsätta föra konstruktiva samtal, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund i ett pressmeddelande.

Varslet innebär att en nyanställningsblockad av personliga assistenter på privata företag kan träda i kraft den 13 september. Det betyder att företagen inte får anställa personal vare sig på fasta eller tillfälliga anställningar, till exempel vid sjukdom, vakanser eller arbetstoppar.

Cirka 40 000 personer arbetar som personliga assistenter i privat verksamhet.

Andra LO-förbund var inte sena med att visa sitt stöd på sociala medier.