Gruvarbetare tvingas till längre arbetstid utan ersättning. En infekterad konflikt mellan LKAB och facket splittrar även gruvklubbarna som nu riskerar att få olika arbetstidsavtal.

LKAB har sagt upp det lokala arbetstidsavtalet med Gruvfyran i Malmberget och Gruv 135 i Svappavaara. Om klubbarna inte skriver på ett nytt avtal som ger längre arbetstid utan ersättning kommer det centrala avtalet att gälla från och med 1 november, och  det ger ännu sämre villkor.

– Vi tvingas välja mellan pest och kolera, konstaterar Pentti Rahkonen, klubbordförande för If Metalls gruvklubb 135 i Svappavaara.

Konflikten beror på att LKAB vill ändra beräkningsmodellen för semester så att den baseras på årsarbetstid i stället för veckoarbetstid. LKAB motiverar förändringen med att det är den beräkningsmodell som används till exempel av Boliden. För skiftarbetarna på LKAB skulle den dock medföra färre semesterdagar.

– För dem som drabbas värst hos oss i Svappavaara skiljer det fem semesterdagar, säger Pentti Rahkonen.

För att få behålla semesterdagarna måste arbetarna jobba ett antal minuter längre varje arbetsdag. Företaget vill dessutom ta bort  den matpaus som många haft och som räknas in i arbetstiden.

– De vill helt enkelt att vi ska jobba längre utan att få något för det och det har vi svårt att acceptera, säger Pentti Rahkonen.

Han säger att företaget inte ens velat förhandla om frågan utan lagt fram ett färdigt avtal för klubbarna att skriva på, under hot om att säga upp hela det lokala arbetstidsavtalet helt annars.

Gruvklubbarna i Malmberget och Svappavaara har haft medlemsomröstningar om det föreslagna avtalet och medlemmarna har förkastat det. I Kiruna valde dock Gruvtolvan att skriva på avtalet utan att hålla en medlemsomröstning, vilket Pentti Rahkonen är besviken över.

– I och med att Gruvtolvan skrev på har vi andra inget förhandlingsläge alls. Nu har vi bara att välja mellan att också skriva på eller få det centrala avtalet.  Vi hade accepterat det om Gruvtolvans medlemmar bestämt det, men inte som det är nu. LKAB har lyckats splittra facket och när vi inte är eniga har vi ingen styrka i förhandlingarna, säger han.

Den 1 augusti sade LKAB upp det lokala arbetstidsavtalet med klubbarna i Malmberget och Svappavaara. Uppsägningstiden är tre månader. Om inte klubbarna skriver på samma avtal som gäller i Kiruna börjar det centrala avtalet att gälla 1 november och det ger ännu sämre semester.

Om klubbarna blir utan lokala avtal skulle även arbetsfria dagar räknas som semesterdagar för skiftarbetarna och företaget skulle ha rätt att lägga ut semestern under fastställda perioder i stället för att skiftlagen själva får gör upp om ledigheten. Flera skiftformer skulle också få göras om eftersom de inte finns i det centrala avtalet och även reglerna om dygnsvila kommer att ändras. Det ställer till problem både för LKAB och de anställda.

Om en vecka hålls medlemsomröstningar återigen i klubbarna i Malmberget och Svappavaara och då avgörs om avtalet ska skrivas på eller inte. Pentti Rahkonen säger att medlemmarna hittills varit rejält irriterade över företagets agerande och väldigt principfasta, men att det är ovisst hur omröstningen slutar.

– Vi förlorar oavsett vilket vi väljer.

LKAB:s informationschef Anders Lindberg, vill inte kommentera konflikten.

– Vi kan konstaterar att vi kommit överens med gruvtolvan i Kiruna men inte med de här två klubbarna. Vi för nu samtal med klubbarna och därför vill jag inte säga något mer i dagsläget, säger han.

Arbetet har sökt Gruvtolvans ordförande för en kommentar, men har inte lyckts nå honom.