Det allra mesta ryms inom naturligt och normalt, vilket ju är vackert men inte alltid överensstämmer med den verklighet du befinner dig i.

Graviditet är inte är en sjukdom (för övrigt ett annat mantra), och i de allra flesta fall leder den till något unikt underbart. Sverige har fortfarande en finfin förlossningsvård. Mödradödligheten ligger på tre-fyra kvinnor varje år, lika få/många tar livet av sig under graviditeten eller barnets första år. Fruktansvärt – men i krassa siffror räknat – låga antal. Globalt dör över 700–800 gravida eller nyblivna mammor – varje dag.

Fast vi kommer vi inte ifrån att det här med barnaskaffande, småbarnsår och arbetsliv kan föra med sig svårigheter. Även i Sverige.

För hur känns det att sitta med på fikarasten och höra småbarnsförälderkören ännu en gång oja sig över sömnlösa nätter, förskoleköer och matvägran när man själv fick ytterligare ett missfall under natten? För den som kämpar sig blodig med att få barn blir surret om allt som ska ske ”av naturen” bara ännu ett bidrag till en redan omfattande ångest.

Hur tröstande är ord som i all välmening kommer om att ”det som händer i din kropp är ändå bara något naturligt, allt är helt normalt och du behöver inte vara rädd, gör bara dina knipövningar” när man kissar på sig på väg till jobbet?

Hur normal känner man sig om man inte fått sova en hel natt på flera år?

Även om vi inte rör oss i någon föreställning från 1950-talet talar vi inte jättemycket om gråzonerna med familjeliv. Även det ska vara framgångsrikt.

Som journalist gör jag ibland efterlysningar för att få den som vet hur det känns att berätta. Det ger sällan särskilt många svar. Men när jag efterlyste någon som haft svårt att få barn ramlade svaren in. Det var en kamp att inte börja hulkgråta i det öppna kontorslandskap som redaktionen sitter i. Så djupt tack till alla som ville berätta. För allt kommer inte naturligt. Allt är inte normalt. Även om allt inte måste vara normalt, finns riktig hjälp och ibland till och med vettiga svar att få om till exempel inkontinens.

Inblick inleder i dag en serie om småbarnsliv och arbetsliv. Den kommer att gå kronologiskt, från att vilja ha barn men inte kunna få, till skador i samband med graviditet/förlossning, till hur ett minimum av sömn påverkar oss och livspussel som inte enbart handlar om städning och egentid.

För övrigt är spenatens nitrat, bensinens petroleum, och morfinets opiumvallmo också helt naturliga.

LÄS OCKSÅ Småbarnsliv & arbete Del 1: Svårt att vänta på barnet som inte kommer