I sommar har det varit mycket tal om ”svenska värderingar på partiledarmöten och i Almedalen. I juni talade moderatledaren på Mosebacke i Stockholm, där hon bl.a. sade ” Jag skulle vilja slå ett slag för den kanske allra svenskaste av värderingar – att göra rätt för sig””. KD ledaren i Almedalen ” Sverige befinner sig mitt i en värderingskris..”. SD ledaren  i strid med ” grundläggande svenska värderingar ”. Jag tror inte att moderatledaren vände sig till de Svenska multinationella storbolagen ” om ” att göra rätt för sig ”.

Att exempelvis betala skatt – är att göra rätt för sig. Inte välja om de vill betala skatt. Men hur svenska är de svenska storbolagen ”? Frågar sig (ekonomifakta 20160609). Här följer en redovisning om ” att göra rätt för sig ”utifrån storbolagens horisont.

• Nästan hälften av de 20 största bolagen betalar ingen bolagsskatt i Sverige.

Enligt Skatteverket undanhåller dessa mellan 30 – 50 MDKR.

De nolltaxerade är SCA, Volvo AB, Volvo Personvagnar, Electrolux, Sandvik, Securitas, SKF, Skanska.

Bolagsskatten i Sverige är 22%. I EU 22,2%. I OECD 24,8%.

Nu meddelar Skanska, AB Volvo och Securitas att de ska börja betala skatt i Sverige.

EU förlorar mellan 450 – 650 miljarder kronor varje år på grund av skatteflykt.

Hennes & Mauritz betalade 2,7 miljarder kronor i bolagsskatt 2014. Nordea betalade 1,7 MDKR 2014.

Vad säger högeralliansens företrädare till skattefifflande svenska storbolag, ska de inte omfattas ” om att göra rätt för sig ”.?  enligt  högeralliansens språkbruk. Detta kanske inte gäller den tärande delen av finansmarknaden.? Eller  gäller det bara ” nysvenskar ”, asylsökande, ensamkommande flyktingbarn som ” ska göra rätt för sig ”?

Bengt Sundell. Pensionerad lärare