Veli-Pekka Säikkäla avtalssekreterare p IF Metall
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Även efter många års anställning tjänar tvätteriarbetare bara obetydligt mer än avtalets lägsta lön. Nu varslar IF Metall om strejk för att de ska få en garanterad löneutveckling.

Natten till fredag löpte avtalet för de privata tvätterierna ut. Avtalet har innehållit tre olika minimilöner. Den högsta av dem är 20 024 kronor. Den gäller för anställda som har fyllt 18 år och varit anställda i minst tre månader.

Därutöver finns inga lönesteg i det centrala avtalet. Tanken har varit att parterna ska arbeta fram lokala lönesystem, som ger erfarna anställda möjlighet att tjäna mer än nyanställda.

– Men trots att vi och arbetsgivarna inom Ikem har diskuterat i många år händer ingenting, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Våra medlemmar ligger kvar på löner strax över lägstalönen.

– Lönestrukturen är alltså oerhört sammanpressad. Vi tycker att det är viktigt att de som har slitit i ett tungt arbete i många år ska ha några tusen lappar över lägstalönen.

Det vanliga är att arbetsgivarna strävar efter ökad lönespridning medan facket försöker hålla ihop lönerna, här är det alltså tvärtom. IF Metalls krav är att lönen höjs med 7 kronor i timmen (motsvarande 1 218 kronor i månaden för en heltidsanställd) efter ett års arbete i branschen. Efter två år ska lönen höjas lika mycket. IF Metall kallar de två nya lönestegen för utvecklingsgarantier.

– Utvecklingsgarantierna ryms inom ramen på 2,2 procent, säger Veli-Pekka Säikkälä. Vi gör inga avtal som spräcker vårat märke.

Henrik Stävberg, biträdande förhandlingschef på Ikem, sa i en intervju med Arbetet i tisdags att även arbetsgivarna vill att erfarna anställda ska tjäna mer än oerfarna. Men Ikem vill ha lönesystem där inte bara anställningstid, utan även prestation, förmåga att hantera olika maskiner och andra faktorer ligger till grund för lönen.

Senast Metall var i konflikt var 1995. Sedan Metall och Industrifacket slogs samman och blev IF Metall 2006 har förbundet aldrig varit ute i konflikt. Men efter veckor av intensivt förhandlande måste vi sätta press på motparten, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Strejken bryter ut mitt på dagen den 12 juli om inte parterna enas dessförinnan. Hotell och industrier kommer att drabbas, däremot inte sjukhus.

– Vi ska träffa Opo, de opartiska ordförandena, i dag. Och vi har sagt till motparten att vi är beredda att förhandla. Själv har jag ställt in min medverkan i Almedalen nästa vecka. Jag förväntar mig att motparten sätter sig med oss och löser det här.