Game Over Super Mario Bros 2. Foto: Carl Henrik Tillberg

Vårt Nintendo DS har stått och samlat damm en längre tid, men plötsligt ser jag den där lille gubben i hängselbyxor i ögonvrån. Barnet som har blivit stort har fått ett återfall. Förra året fyllde spelet Super Mario Bros 30 år, ett av världens mest sålda spel.

Den mustaschprydda italienska rörmokaren (ursprungligen var Mario snickare i klassiska Donkey Kong från 1981) som formgetts genom pixlarnas begränsning, fortsätter att skutta runt i var hens hem – tills det nesliga ”Game over” visar sig på skärmen.

En av dem som vuxit upp med tv-spel är konstnären Per Fhager. Han kombinerar två av sina intressen när han låter Super Mario och andra spelhjältar som Megaman och Zelda möta korsstygn och den besläktade tvistsömmen (båda byggs upp i rutsystem i likhet med de tidiga spelens pixelgrafik).

Extra minnesvärda spelögonblick fryser han och omvandlar till meterstora broderier. För den som lyckas slita sig från skärmarna pågår utställningen Game Over – Lust spel broderi på Textilmuseet i Borås till och med den 11 september.