STOCKHOLM 20160610 Statsminister Stefan Lˆfven (S) kommenterar uppgˆrelsen p fredagen. Energisamtalen mellan regeringen och oppositionen om en energiuppgˆrelse ‰r klar. Foto: Henrik Montgomery / TT kod 10060

Stefan Löfven. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen vill att den statliga närvaron ökar ute i landet. I ett första steg flyttar eHälsomyndigheten från Stockholm till Kalmar, meddelar statsminister Stefan Löfven.

Flytten av eHälsomyndigheten tar två år och omfattar 100 av de totalt 140 tjänsterna.

– Det här är ett led i arbetet för att öka den statliga närvaron i hela landet och se till att staten tar sitt ansvar för ett Sverige som håller ihop, säger Stefan Löfven vid en pressträff i Kalmar där även civilminister Ardalan Shekarabi närvarar.

eEhälsomyndighetens uppgift är att skapa bättre informationsutbyte inom hälsa, vård och omsorg. Flytten berör de register och it-funktioner som öppenvårdsapotek och vårdgivare behöver ha tillgång till för patientsäkerheten och en kostnadseffektiv läkemedelshantering.

Regeringen ser för närvarande över vilka andra myndigheter som kan bli aktuella för flytt till annan ort än huvudstaden.